Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH u subotu je donio tri kadrovske odluke vezane za reprezentacije BiHpopunili su mjesta selektora A i U17 reprezentacije, te odabrali novog skauta omladinskih selekcija BiH.

Osim što je za selektora A reprezentacije BiH postavio Dušana Bajevića, IO FS BiH za U17 BiH selektora postavio je Nermina Šabića, a Sakiba Malkočevića za skauta svih omladinskih selekcija BiH.

Bajevićev izbor pozdravljen je kao presedan, jer je Savez po prvi put za selektora A reprezentacije postavio jednog višestruko trofejnog trenera, ali i trenera koji je jako dobro upoznat u igrački kadar reprezentacije.

Kada smo očekivali kako će Savez istim kriterijima za U17 selektora postaviti nekog trofejnog trenera, te uz to trenera koji aktivno radi sa mladim selekcijama i “u malom prstu” ima pregled mladih bh. igrača – Izvršni odbor FS BiH donio je poprilično nelogičnu odluku.

Za selektora U17 reprezentacije BiH postavljen je Nermin Šabić koji nema trenerske uspjehe. Uz to je vrlo upitno koliko je upoznat u omladinski igrački kadar sa kojim raspolaže BiH, jer čak i ne radi sa omladinskim selekcijama, jer je trener drugoligaša TOŠK-a.

Dok Šabiću svi žele svu sreću u radu, nejasno je zašto na to mjesto nije doveden neko od trenera koji su osvojili desetine titula sa omladinskim ekipama Željezničara, Sarajeva, Zrinjskog i drugih timova koji su godinama najbolji u ovim kategorijama.

Sve dok u FS BiH, ali i klubovima, ljude ne budu birali prema biografiji i kvalitetu, budućnost bh. fudbala će biti crna.

Jer i pticama na grani je jasno kakav je npr. pomak u U21 BiH napravio svojim dolaskom trofejni trener Vinko Marinović u odnosu na njegove prethodnike.

(Reprezentacija.ba)