Najbolji bh. atletičar Amel Tuka uskoro će početi sa pripremama za Olimpijske igre koje će se održati 2020. godine u Tokiju.

Amel, koji je u oktobru tekuće godine osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Dohi na utrci na 800 metara, će prvu fazu priprema obaviti u Južnoj Africi, a danas je na press konferenciji u Sarajevu istakao da je psihički stabilan i da će tokom priprema fokus biti na Olimpijskim igrama u Tokiju

“Prošao je taj divan period na kraju sezone. Osvojena je srebrena medalja na Svjetskom prvenstvu i to je još jedna viša stepenica u odnosu na Peking. Ova godina je bila posebna po svemu. Tokom cijele sezone sam govorio da ću se vratiti na vrhunski nivo, jer sam se osjećao dobro i trenirao. Samo sam morao čekati trenutak kada će doći veliki rezultat” rekao je Tuka i dodao da je svjestan šta ljudi očekuju od njega:

“Svjestan sam šta se očekuje od mene. Izvukao sam pouku i znam šta trebam raditi kako bi došao do cilja. Najvažnije je da budem miran i staložen te da me zdravlje posluži. Psihički sam stabilniji nego ranije. Znam u svakom trenutku koliko mogu. Sve će biti podređeno tome da u Tokiju budem u najboljoj formi.”

Tuku nakon povratka iz Južne Afrike čeka sezona u dvorani, tokom koje bi trebao nastupati na četiri ili pet mitinga.

(Reprezentacija.ba)