Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH u subotu 21. decembra u Sarajevu će imati novu sjednicu.

Za razliku od prošle ovaj put javno nije objavljen dnevni red sjednice, ali upućeni kažu da će glavna tema biti izbor selektora reprezentacije BiH.

Duško Bajević ima sigurnu podršku članova IO FS BiH, te će prema nezvaničnim informacijama prvobitno dogovoriti da reprezentaciju BiH vodi samo u meču(evima) baraža za Euro 2020 (26. mart BiH – Sj. Irska, 30. marta BiH / Sjeverna Irska – Slovačka / Irska). Prema tom scenariju o njegovom daljem angažmanu na kormilu reprezentacije BiH razgovaraće se nakon marta 2020. godine.

Navodno, Bajević bi zvanično trebao biti selektor tek od januara 2020. godine kako bi FS BiH pragmatično uštedio na jednoj selektorskoj plati, koja nije mala.

Bh. mediji donijeli su informaciju kako Bajević radi na povratku tri fudbalera u reprezentaciju BiH – Asmira Begovića, Senada Lulića i Ognjena Vranješa.

Naše informacije kažu da je realan samo povratak Asmira Begovića, jer je Senad Lulić zaključio svoju reprezentativnu karijeru, dok je povratak Ognjena Vranješa pravno nemoguć.

Osim što bi poziv Vranješu teško uznemirio javnost, Vranješ bi bio uhapšen na prvoj utakmici koju bi zaigrao za reprezentaciju BiH jer je prema Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim događajima zabranjeno “isticanje obilježja, transparenata, zastava ili drugih stvari sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem ili uzvikivanje slogana kojima se iskazuje ili podstiče mržnju ili nasilje na osnovu rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti ili neke druge posebnosti, odnosno čiji je sadržaj uvredljiv ili nepristojan”.

Bosna i Hercegovina će sa Bajevićem po prvi put, nakon Ćire Blaževića, dobiti na svom kormilu trenera koji ima trofejnu karijeru.

(Reprezentacija.ba)