BiH je danas saznala da će biti domaćin u potencijalnom finalu baraža UEFA B Lige nacija, a selektor Robert Prosinečki je nakon žrijeba dao intervju za UEFA-u

Prosinečki smatra da veoma dobro poznajmo Sjevernu Irsku, koja će nam biti protivnik u polufinalu.

Obavljen je žrijeb baraža za Euro 2020, BiH domaćin u obje utakmice

“Sigurno da znamo dobro Sjevernu Irsku, samim time što smo igrali dva puta u Ligi nacija s njima. Oba puta uspješno, jer smo ih pobijedili dva puta. Znamo sve o Sjevernoj Irskoj. Imamo malu prednost što igramo u BiH, ali očekuje nas teška utakmica. Ipak, vjerujemo da možemo proći. Oni su igrali jako dobro u grupi za EURO. Očekujemo dobar susret te vjerujemo da ćemo igrati finale.”

Selektor ističe da su naši naredni protivnici organizovana momčad.

“Sjeverna Irska je organizovana ekipa, koja igra dugo godina zajedno. Igraju timski, gotovo svi igrači igraju u Engleskoj. Veoma dobro su ukomponovani. Već drugi ili treći ciklus igraju zajedno i to će biti njihova najveća snaga. Znamo da igraju preteženo na duge lopte i prekidi su im jedna od boljih strana. Oni mogu igrati sa svakom reprezentacijom Ovdje odlučuje jedna utakmica. Morat ćemo imati drugačiji pristup kako bi dobili dobru reprezentaciju kakva je Sjeverna Irska.”

Robi kaže da je pritisak uvijek prisutan.

“Pritisak je uvijek tu. Mislim da nismo dobro igrali kvalifikacije. Mala je prednost to što igramo kući. Igrači će biti motivisatni. Imamo još vremena do te utakmice, ali pritisak je veliki.. BiH godinama igra kući jako dobro i to će biti jedna od naših prednosti.”

Robert Prosinečki o baražu: Dobro smo prošli

Naš selektor vjeruje da Zmajevi mogu otići na EURO.

“Pripremamo se samo za jedan meč, a ako prođemo imat ćemo pet dana do druge utakmice. Nema više grešaka i u tom susretu se mora biti spremno fizicki, psihicki i takticki kako bi se dobio. Mislim da BiH ima dobru ekipu. Atmosfera nije najbolja jer nismo odigrali dobro u kvalifikacijama. Među igračima nema problema, jer su svi željni da se plasiraju na EURO. Siguran sam da će sve dati od sebe protiv Sjeverne Irske. BiH je jednom išla na SP i bilo je veliko slavlje. Ako se plasiramo na EP, sigurno da će to značiti za sve ljude u državi. To bi bila prekrasna stvar.”

Za Džeku i Pjaniće tvrdi da su najvažniji igrači u svojim timovima, pa samim tim i u reprezentaciji.

“Pjanić i Džeko su igrači koji igraju u velikim klubovima, u Romi i Juventusu. Tu su jedni od najvažniijh igrača. Oni mnogo znače reprezentaciji i ako oni budu u najboljoj formi i motivisani, onda BiH može očekivati prolaz.”

Za kraj razgovora rekao je da bi odlazak na EURO sa BiH bio kruna njegovog trenerskog posla.

https://reprezentacija.ba/290743-bih-ima-najskuplji-tim-ali-je-najlosija-na-fifa-rang-listi-i-nikada-nije-igrala-na-ep

“Imao sam tu sreću da sam mogao igrati za reprezentaciju. Igrao sam jedno Europsko i četiri Svjetska prvenstva. To su velike stvari. Kada bih otišao sa BiH na EURO to bi bila kruna mog trenerskog posla.”

https://www.facebook.com/nfsbih/videos/2492393344308823/

(Reprezentacija.ba)