FK Velež posebnom objavom prisjetio se legende kluba Salema Halilhodžića koji je preminuo na današnji dan prije sedam godina.

“Danas se navršava sedam godina kako nas je napustio veliki Salem Halilhodžić. Jedan od najboljih strijelaca Kluba i tvorac mnogih sjajnih igrača kroz Omladinsku školu, sa kojom je osvojio Omladinski Kup Jugoslavije 1989. godine.

Svoje prve fudbalske korake pravi u rodnoj Jablanici, u FK Turbina, da bi zatim karijeru nastavio u Veležu, 1964. godine. Odigrao je preko 400 utakmica, od toga 197 prvenstvenih, i u listu strijelaca se upisao 220 puta, od toga 66 u prvenstvenim utakmicama. U historijskim knjigama ostalo je zapisano da je strijelac jubilarnog 700. gola za Rođene.

Jednu on najboljih utakmica u dresu Veleža, koja je ostala mnogima u sjećanju, odigrao je 24.05.1970. godine Pod Bijelim brijegom. Tada je Velež pobijedio Dinamo iz Zagreba sa visokih 6:0, a Salem je postigao četiri gola. Vrijedi spomenuti i utakmicu sa Februarskog turnira 1972. godine, kada je Crvenoj zvezdi dao tri gola, u pobjedi Rođenih 3:0. Bio je član sjajne generacije Veleža koja je bila poznata po trojcu BMV (Bajević, Marić, Vladić). Bio je drugi strijelac ekipe, odmah iza Dušana Bajevića.

Nakon završetka igračke karijere postaje trener u Omladinskoj školi FK Velež, a prvo je preuzeo trenirati pionire. Kasnije, zajedno za Zejnilom Selimotićem, Omladinsku školu FK Velež postavlja na najviše moguće standarde i postaje jedna od najboljih u bivšoj državi. Potvrda toga je bilo osvajanje Omladinskog Kupa Jugoslavije 1989. godine. Veležu je to bilo četvrto finale Omladinskog Kupa Jugoslavije.

U sezoni 1989/90 postaje trener prvog tima Rođenih, sa ciljem da ekipu koja je 1989. godine osvojila Omladinski Kup Jugoslavije, uvede u seniorske vode i vrati Velež na pobjedničke staze. Generacija od koje se očekivalo mnogo, ali koja zbog rata nije dočekala svoju pravu šansu za dokazivanjem. Na toj poziciji ostao je 20.02. 1990. godine.

Radio je kao trener i u Saudijskoj Arabiji, gdje je bio trener u reprezentaciji, a vodio je i akademiju Al Itihada.

Salem Halilhodžić preminuo je u Beču 21.11.2012. godine, u svojoj 68. godini života.” podsjetili su iz Veleža.

(Reprezentacija.ba)