Našeg protivnika u polufinalu baraža za Euro 2020 Sjevernu Irsku pamtimo iz utakmica Lige Nacija u kojima smo ih savladali u oba susreta. U Belfastu smo ih pobijedili sa 1:2, a u Sarajevu sa 2:0.

Nakon Lige Nacija u kojoj nisu osvojili ni bod, Sjeverna Irska puno je bolje ušla u kvalifikacije za Euro 2020.

U grupi sa Njemačkom, Holandijom, Bjelorusijom i Estonijom pobjedili su u četiri meča zaredom dva puta Bjelorusiju i Estoniju. Holandiji su dali gol u gostima (poraz 3:1 u kojem su imali remi do 90. minute), a u Belfastu remizirali sa 0:0. Kući su izgubili od Njemačke sa 0:2, a u Frankfurtu sa 6:1 bez šest standardnih igrača.

Golovi protiv Holandije i Njemačke govore da su ekipa koja se nikada ne predaje.

Iako su u grupi imali puno jače protivnike ukupna gol razlika im je 9:13 što znači da su primili manje golova od BiH u kvalifikacijama koja ima gol razliku 20:17.

Najopasniji igrač im je napadač Josh Magennis iz Hull Citya koji je u prošlim kvlaifikacijama dao tri gola. Prvi asistent je Jordan Jones iz Glasgow Rangersa sa tri asistencije u posljednjem ciklusu.

U dvije prijateljske utakmice ove godine pobijedili su Češku u gostima sa 2:3 i Luksemburg kući sa 1:0.

Sve ovo govori da će Sjeverna Irska 26. marta u polufinalu baraža za Euro 2020 biti puno teži protivnik nego što je bila u Ligi Nacija kada smo ih dva puta pobijedili.

Pobijedimo li Sjevernu Irsku 26. marta u Zenici, čeka nas duel 31. marta protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska.

(Reprezentacija.ba)