Safet Sušić najuspješniji selektor u historiji reprezentacije BiH prokomentarisao je situaciju u kojoj se nalazi BiH nakon kvalifikacija za Euro 2020.

“O Lihtenštajnu nećemo ni pričati, ali Finska, Armenija i Grčka nisu ništa bolje od nas, a mogu slobodno reći i da su slabije. Svi smo znali da će Italija biti prva, ali morali smo se boriti za drugo mjesto do posljednje utakmice. Sve skupa je to moralo biti bolje. Finska u gostima ili izgubiti od Armenije i primiti četiri gola. Od ekipe koja je od Italije primila devet golova. To je moralo biti mnogo bolje.”

Igrali ste baraž protiv Portugala, kako uopšte pripremiti ekipu za mart 2020.

“Koliko znam igramo prvu utakmicu kući i mislim da mi možemo biti favoriti protiv svake od tih ekipa kada igramo u Zenici. Ne može se nešto previše promijeniti, više se treba fokusirati da se napravi najbolja selekcija igrača od onih koji mogu iznijeti dvije takve utakmice u nekoliko dana. Treba gledati ko je najbolji, ko igra najviše u klubu, ko igra u najboljim ligama, ali se ne odricati i igrača koji igraju van BiH ili su prestali igrati za reprezentaciju. Uz sve to treba vam sreća u žrijebu”.

Foto: Reprezentacija.ba

Ima li Prosinečki nakon svega dovoljno koncentracije i kapaciteta da podigne ekipu i napravi rezultat u baražu?

“Ne bih to komentarisao, Savez će odlučiti o pitanju selektora. Više pažnje sada treba posvetiti da se napravi najbolji tim za baraž”

Pod vašim vodstvom igrali smo na Svjetskom prvenstvu, bili najbolje rangirani na FIFA listi. U Brazilu se nismo nimalo obrukali, da nije bilo poništenog gola protiv Nigerije i primljenog gola nakon prekršaja nad Spahićem mogli smo daleko dogurati. Kakve su šanse da Pape ponovo bude selektor BiH?

“BiH ima selektora i bilo bi numjesno da sada govorim o sličnim ambicijama. Imao sam nedavno ponude nekoliko klubova, ali nisu mi bile zadovoljavajuće, pa nisam prihvatio. Slobodan sam, ali ne žurim, čekam kvalitetan izazov.”

Foto: Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)