Navijači Bosne i Hercegovine iskoristili su gostovanje Italije u Zenici da se gostima zahvale za veliku gestu iz 1996. godine.

Transparent “Grazie Italia, 6.11.1996! Prijatelji iz Bosne!” na kojem je nacrtano srce postavljen na južnoj tribini Bilinog Polja poslao je još jednom poruku zahvale za odluku talijanske reprezentacije da 1996. godine dođe odigrati utakmicu u Sarajevu.

U tom periodu Hrvatska i druge reprezentacije iz naše kvalifikacione grupe za SP 1998 nisu željele igrati u BiH, pod izlikom da je država još uvijek nesigurna nakon rata. Naša reprezentacija morala i domaće utakmice igrati na gostujućem terenu, pa smo tako Hrvatsku “ugostili” u Bolonji.

Talijani su svojim dolaskom u Sarajevo poslali cijelom svijetu, a posebno UEFA-i i FIFA-i poruku da je sigurno igrati u Bosni i Hercegovini, a od tada naša reprezentacija domaće susrete igra na svom terenu.

Italijani su tog 6. novembra 1996. godine, kao svjetski viceprvak, predvođeni tada velikim zvijezdama Maldinije, Zolom, Chiesom, Ravanellijem doputovali u Sarajevo i odigrali prijateljski meč sa BiH.

BiH je sa 2:1 pobijedila Italiju na prepunom stadionu Koševo, a golove za naš tim dali su Salihamidžić i Bolić. Jedini strijelac za Italiju bio je Chiesa.

(Reprezentacija.ba)