Robert Prosinečki je nakon poraza BiH od Italije (0:3) odgovarao na pitanja novinara na press konferenciji.

Nakon serije loših rezultata, kako gledate dalje na vašu budućnost u reprezentaciji? Slijedi meč sa Lihnteštajnom, pa baraž dueli. Da li očekujete da ćete ostati na klupi poslije Lihtenštajna ili će to biti oproštajni susret?

“Ne znam. To pitanje trebate postaviti predsjedniku i ljudima iz Izvršnog odbora. Sada igramo sa Lihtenštajnom, pa ćemo onda vidjeti šta će se desiti.”

Da li je vrijeme da konačno dođe do smjene genereracije? Šta planirate za Lihtenštajn, da li će biti promjena u timu?

“Smjenu generacija smo već napravili. U Lihtenštajnu će svi dobiti priliku za igru. Odnosi se na igrače koji su igrali manje ili nisu nikako. U biti skoro cijeli tim će biti promijenjen.”

Pred početak meča sa Italijom, vaš pomoćnik je rekao šta će igračima veći motiv od reprezentacije Italije. Taj se motiv nije osjetio. Igrali smo neku alibi igru, samo da odigramo utakmicu. Šta se dešava u svlačionici i šta se dešava na terenu nakon onog meča sa Grčkom?

“Ne bih rekao da smo imali alibi igru. Pogotovo u prvom poluvremenu. Kasnije nam nije bilo lako da igramo kada smo primili dva gola. Jednostavno nakon 0:2, mi smo se vrlo teško mogli vratiti. Da smo dali gol u prvom poluvremenu, možda bi bilo drugačije. Oni su mnogo bolji, igrali su bolje i nadigrali su nas. Ipak, prva dva gola smo primili našim greškama, primili smo jeftine golove.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Jeste li razočarani igrom vašeg tima? Ovo je prvi put bilo da su bili pogubljeni i nisu mogli parirati Italijanima?

“Parirali smo Italiji dok nismo primili prva dva gola. U petoj minuti smo imali šansu, pa smo mogli dati još dva gola. Međutim, kada uđeš u drugo poluvrijeme sa dva gola zaostatka, teško da šta možeš napraviti. Uspjeli smo napraviti u nastavku samo nekoliko poluprilika.”

U našoj grupi imamo drugi najefikasniji napad i drugu najlošiju odbranu. Možemo li identificirati šta je suštinski problem naše reprezentacije i zašto smo pretposljednji?

“Sigurno da nismo odradili ono što smo uradili prije. Pogotovo se to odnosi na odbranu. Imali smo problema i sa povredama i sa igračima koji ne igraju. Puno smo grešaka pravili i protivnici su nam davali lagane golove. Tako je bilo i danas. Pogotovo se to odnosi na periode kada smo bili dobri, imali šanse, ali onda primimo pogotke i onda teško možeš šta napraviti. Najviše smo problema imali na stoperskim pozicijama i na desnom beku.

Foto: Reprezentacija.ba

Je li Pjanić izašao zbog povrede?

“Jeste. Ima već duži period problem sa aduktorom, pa je morao ranije van terena.”

Vaša formacija na današnjem meču je bila iznenađujuća. Višća je nekako bio na poziciji centralnog napadača, a Bešić je bio po strani, odnosno na desnom vezno. Upravo ste ih zamijenili u drugom poluvremenu, kako komentarišete njihovu igru?

“Mi smo i u Italiji igrali u ovoj formaciji. Tada su u timu bili Gojak i Sarić, a večeras Krunić i Cimirot. Nismo nešto mnogo promijenili. Nastojali smo da Višća bude što bliže Džeki i da tu dođemo do šansi. Tako smo i imali prilika na početku prvog poluvremena. Bešić je nama bitan igrač i vjerujem da će on biti pravi za baraž.”

Uz sve probleme koji su isplivali u posljednje dvije utakmice, da li smatrate da se razina naše igre može podići na kvalitet jedne ekipe koja zaslužuje plasman na EURO?

“Imamo mnogo vremena do marta naredne godine. Tada ćemo razmišljati samo o baražu. Nadamo se da će svi igrati u svojim klubovima i ako tako bude, sigurno da BiH može dobro odigrati mečeve u baražu.”

(Reprezentacija.ba)