Amar Osim je za talijanski Tele Radio Stereo govorio o Edinu Džeki i njegovim prvim koracima koje je pravio u FK Željezničar.

“Sa Edinom se moglo od početka vidjeti da je drugačiji od ostalih igrača. Već sa 11 godina je pravio razliku na terenu, te smo ga pratili korak po korak. Sudbina je uredila da budem trener prvog tima Željezničara i da on bude dio ekipe. Vidjeli smo da je veliki talenat, ali teško je bilo zamisliti da će neko iz BiH postati takav igrač. Bio je uporan i sasvim zasluženo došao do svog usspjeha” poručio je Amar Osim.

“I danas sam u kontaktu sa Džekom, dolazio sam da gledam njegove utakmice. Gledao sam ga protiv Shakhtara kada je postigao gol, a onda i protiv Barcelone kada je opet pogodio. Roma uskoro igra sa Juventusom 12. januara i planirao sam gledati tu utakmicu. Možda mu opet donesem sreću” govori trener FK Željezničar.

Džeko je ljetos bio na korak da pređe u Inter, ali na kraju je odlučio ostati u Rimu.

“Sretan sam zbog njega i ponosan, kao na fudbalera, ali i kao na čovjeka. Njemu i porodici je dobro u Rimu, djeca su mu tu rođena, vezani su za taj grad. U Interu bi možda osvojio više trofeja, ali Roma je bila izbor njegovog srca.”

Osim je komentarisao stanje u bh. fudbalu gdje je sa Željezničarom u vrhu tabele.

“Teško je u svim aspektima. Predsjednici klubova nemaju strpljenja i žele instant rezultat. Čim toga nema, treneri prvi dobiju otkaz. Bh. fudbal napreduje, ali tu je mnogo problema koji se moraju rješavati.” zaključio je Amar Osim.

(Reprezentacija.ba)