Pet osoba koje su osumnjičene za namještanje nogometnih utakmica u BiH u okviru predmeta “Var” predato je jutros u nadležnost Tužilaštva BiH, piše Klix.ba.

Službenici SIPA-e su predali Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića. Za njih će, nezvanično, biti zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

U akciji je uhapšeno 12 osoba, ali je samo pet zadržano. Ostali su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu. Kako saznaje Klix.ba nastavlja se saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba bit će podnesena krivična prijava.

Rezime SIPA-ine akcije: Pretresi u tri grada, uhapšeno 12 lica

Riječ je o jednoj od najsloženijih akcija SIPA-e u posljednjih nekoliko godina u kojoj su pripadnici ove državne agencije uspjeli snimiti osumnjičene kako uzimaju koverte s novcem i dogovaraju namještanje nogometnih utakmica.

Akcija “Var” je provedena u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i Nogometnog saveza BiH. Pretresi i hapšenja jučer su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se tereti da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi. Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Oglasila se i SIPA, kažu da sumnjaju na namještanje utakmica Premijer lige BiH i Prve lige F BiH

(Reprezentacija.ba)