Selektor Robert Prosinečki za posljednja dva meča kvalifikacija za EURO 2020 protiv Italije (15. novembar u Zenici) i Lihtneštajna (18. novembar u Vaduzu) je pozvao 25 igrača, a novi na spisku su Luka Menalo (23) i Haris Hajradinović (25).

Robert Prosinečki objavio spisak – pozvao je Menala i Hajradinovića, prekrižio tri igrača sa ranijeg spiska

Menalo je upravo kod Prosinečkog debitovao za Zmajeve na američkoj turneji u januaru 2018. godine (odigrao dva meča), dok je Hajradinović po prvi put u A selekciji BiH.

Radi se o dvojici igrača, koji igraju veoma dobro u tekućoj sezoni i sasvim zasluženo su dobili poziv u naš nacionalni tim.

Luka Menalo je od ove sezone na posudbi u Olimpiji iz zagrebačkog Dinama te defnitivno spada među najbolje igrače dosadašnjeg dijela slovenačkog šampionata.

Ukupno je ubilježio 21 nastup za Olimpiju u svim takmičenjima u sezoni 2019. / 2020., postigao osam golova i osam puta asistirao (drugi strijelac i prvi asistent kluba). Momčad Olimpije je trenutno prvoplasirana u ligi Slovenije, a Luka je u prošlom kolu svojim driblinzima oduševio sve u Sloveniji.

U Sloveniji danas svi dijele snimak driblinga Luka Menale, poigrao se sa igračima Sežane

Menalo ima i devet nastupa za U21 BiH te dva postignuta pogotka.

Što se tiče Hajradinovića, on je član turske Kasimpase i standardan je u turskom prvoligašu. Odigrao je 12 susreta za Kasimpasu, pogađao i asistirao po dva puta. Treći je strijelac kluba i drugi asistent u ovoj sezoni.

Haris je za U21 BiH nastupio u sedam utakmica i postigao jedan gol. Hajradinović je polivalentan igrač, pa prilično dobro može pokriti sve pozicije u veznom redu, ali i na lijevom beku.

Haris Hajradinović: Zbog svoje kvalitete morali smo bolje iskoristiti kvalifikacije

U ekipi Kasimpase je najčešće igrao na poziciji ofanzivnog veznog, dok je u zadnjem ligaškom susretu protiv Fenerbahcea nastupio na desnom krilu.

S obzirom na redovne nastupe obojice u svojim klubovima, nije isključeno da će im Prosinečki dati šansu u jednom od naredna dva kvalifikaciona susreta.

(Reprezentacija.ba)