Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak ujutro izvršila je po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH operativnu akciju kodnog naziva “VAR”.

Pripadnici SIPA-e izvršili su pretrese na pet lokacija i uhapsili 12 osoba u Šamcu, Orašju i Novom Travniku.

Sumnjiče se da su počinili krivična djela “Organizovani kriminal”, “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i “Primanje dara i drugih oblika koristi”. Pojednostavljeno, osumnjičene osobe terete se za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine i Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode predane su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Radi se o visokim dužnosnicima regionalnih fudbalskih saveza, te sudijama i delegatima na utakmicama. Navodno su pojedine sudije novac primile čak i od inspektora SIPA-e na tajnom zadatku, misleći da se radi o predstavnicima klubova kojima su željeli pogodovati za novac.

SIPA-i su asistirali pripadnici OSA-e, MUP-a RS, MUP-a KS i MUP-a Srednjobosanskog Kantona.

“Radi se o namještanju fudbalskih utakmica, te primanju i davanju dara kod namještanja fudbalskih utakmica. SIPA je godinu dana tražila tužioca koji bi se privhatio ovog slučaja, jer se tu vrti dosta para i ima svačijih prstiju” rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povodom ovog slučaja.

Jedan od uhapšenih je kontroverzni bivši bh. fudbalski sudija Salem Prolić koji danas obnaša visokorangiranu funkciju u FS BiH vezanu za suđenje.

“Podržavam svaku akciju nadležnih organa. Ne mogu da dajem bilo kakve druge izjave, ali podržavam svaku akciju nadležnih organa. Neka se ispita ko je šta radio, i red je da se to uradi. Tome dajem punu podršku.” poručio je Prolić za Dnevni Avaz nakon što je navečer pušten iz pritvora, nakon što je navodno obećao pomoći istražiteljima.

Javnu podršku akciji SIPA-e pružili su i iz Fudbalskog saveza BiH i Fudbalskog saveza F BiH, te su se potpuno ogradili od mogućih malverzacija.

Zanimljivo, tri dana prije akcije SIPA-e, prostorije Fudbalskog saveza BiH posjetio je ambasador SAD-a, te se zahvalio FS BiH u asistenciji u borbi protiv korupcije u bh. fudbalu.

(Reprezentacija.ba)