Državna agencija za istrage i zaštitu oglasila se povodom jutrošnje akcije sa ciljem suzbijanja korupcije u bh. fudbalu.

“Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) jutros su (11.11.2019. godine) započeli operativnu akciju kodnog naziva „Var“.

U toku su pretresi stambenih objekata na ukupno pet lokacija na području Šamca, Orašja i Novog Travnika zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“ i člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 380. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

Osumnjičene osobe terete se za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine i Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, uz pomoć Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Više informacija o rezultatima operativne akcije bit će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti.” naveli su iz SIPA-e.

(Reprezentacija.ba)