Fudbalska reprezentacija BiH okupiće se u ponedjeljak u Zenici kako bi započela pripreme za posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Euro 2020.

BiH će u petak 15. novembra dočekati Italiju, a onda u ponedjeljak 18. novembra gostovati Lihtenštajnu.

Zmajevi će svoje mjesto na Euru 2020 tražiti kroz baraž u martu naredne godine jer više nemaju šanse kroz redovne kvalifikacije, pa će meč protiv Italije služiti prvenstveno za dokazivanje, a protiv Lihtenštajna za probu novih taktičkih zamisli i igrača. Selektor je najavio kako razmišlja i o mogućnosti da reprezentacija BiH igra sa dva klasična špica.

Robertu Prosinečkom zbog povrede je otkazao Toni Šunjić, a na okupljanje dolazi i ranije povrijeđeni Amer Gojak za kojeg će ljekarski tim reprezentacije odlučiti hoće li ostati na pripremama.

Gojak je u posljednje četiri utakmice za BiH zabio četiri gola i dva puta asistirao, pa selektor Prosinečki vjerovatno razmišlja kako bi ga bilo pametno zadržati barem da ga može koristiti za završnicu oba susreta koja su ispred nas jer je definitivno igrač koji može donijeti razliku.

Za razliku od prošlih utakmica na raspolaganju će biti Edin Džeko, ali i novajlije Luka Menalo i Haris Hajradinović koji su u dobroj formi u svojim klubovima.

BiH će do petka obaviti četiri treninga, a u nedjelju putuju za Lihtenštajn.

Prosinečki na raspolaganju ima sljedeće igrače:

Golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor) i Jasmin Burić (Hapoel Haifa),

Odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge), Adnan Kovačević (Korona Kielce) i Zoran Kvržić (Rijeka),

Vezni red: Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Al Ahli), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Haris Duljević (Nimes Olympique), Mato Jajalo (Udinese), Dino Hotić (NK Maribor), Izet Hajrović (Dinamo Zagreb), Edin Višća (Bašakšehir), Luka Menalo (Olimpija Ljubljana) i Haris Hajradinović (Kasimapasa),

Napad: Edin Džeko (Roma) i Armin Hodžić (MOL Fehervar).

(Reprezentacija.ba)