Robert Prosinečki je u četvrtak tačno u podne u zgradi FS BiH objavio spisak pozvanih igrača za utakmice protiv Italije i Lihtenštajna, a onda odgovarao na pitanja i konstatacije novinara.


Izostala su imena Ervina Zukanovića, Stjepana Lončara i Riada Bajića, pozvani su Luka Menalo i Haris Hajradinović.

“Zukanović i Bajić nemaju dovoljnu minutažu u klubovima, a Lončar je mlad igrač na kojeg svakako računamo u budućnosti, kao i na Zukanovića i Bajića i sve druge igrače koji su bili dio reprezentacije. Bešić isto nema minutažu ali je bio jedan od naših glavnih igrača u Ligi Nacija. Očekujemo da će Rade Krunić poslije nove godine na posudbu. Dvoumili smo se između Denija Miloševića i Menala, kao i Duljevića. Begović je počeo braniti ali ga dugo nije bilo, čak nije bio ni na klupi, Todorović se isto nije nametnuo u klubu. U ovom trenutku ovo je ekipa za koju smo se odlučili i za koju vjerujemo da je najbolja.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Nekoliko igrača je povrijeđeno.

“Čekamo konačne informacije za Gojaka, Pjanića, Šunjića… Jučer je iz igre ranije izašao i Sead Kolašinac, ali se nadamo da će svi biti spremni do utakmica protiv Italije i Lihtenštajna”

Novinare je zanimalo da li planira određene promjene u igri, jer reprezentacija nekada izgleda pročitano.

“Razmišljamo eventualno da igramo sa dva klasična napadača. Armin Hodžić se pokazao dobrim. Utakmica protiv Lihtenštajna biće nam prilika da zaigraju igrači koji nisu imali veću minutažu do sada.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

U reprezentaciji svi razmišljaju o baražu i vjeruju u plasman na Euro 2020.

“Nisam se pokajao što sam ostao u reprezentaciji jer sam uvjeren da možemo kroz baraž otići na Euro 2020. Dobra stvar je da kući igramo prvu utakmicu baraža, a mi na svom terenu možemo pobijediti svakoga. Različite su želje oko protivnika, ali čekat ćemo kraj kvalifikacija za konačne analize. Sigurno da vjerujemo da možemo otići na Europsko prvenstvo”.

Na spisku reprezentacije su igrači iz mađarske, izraelske, hrvatske i sličnih liga, da li one nude bolje igrače nego Premijer liga BiH?

“Moram biti iskren i reći da mislim da u našoj ligi, izuzev nekoliko igrača iz mlade reprezentacije, u ovom trenutku nema igrača koji je nivo za reprezentaciju BiH”.

(Reprezentacija.ba)