Haris Hajradinović (25) je rođeni Makedonac, ali je dijete FK Željezničar, koje slično recimo kao i Amer Gojak, nikada nije dobio priliku da zaigra u prvom timu i prve profesionalne korake napravio je u sarajevskom Olimpicu.

Sa 19 godina odlazi u Hrvatsku, u Inter iz Zaprešića, gdje ga vrlo brzo zapažaju skauti slovačkog Trenčina. U Slovačkoj u godinu dana zabija 13 golova i svojom brzinom i dobrom tehnikom zapada za oko belgijskom Gentu. Dakle, dvije godine nakon odlaska iz BiH već je u Belgiji, ali gdje se baš i nije naigrao. Belgijanci ga posuđuju u norveški Haugesund gdje igra redovno 2016. i 2017. godine, te pri tome nerijetko asistira i pogađa.

Sve te igre prolaze nezapaženo 2017. godine pravi jedan od najbojlih poteza i odlazi u Osijek gdje u 45 utakmica zabija 16 golova i odakle ga nakon dvije godine, u januru 2019., kupuje Kasimpasa za 2.5 miliona eura.

U tekućoj sezoni je odigrao devet mečeva, postigao dva gola i dva puta asistirao.

Za Kasimpasu pretežno igra u veznom redu, odnosno na pozicijama centralnog i ofanzivnog veznjaka, a može pokriti i obje krilne pozicije te lijevog bočnog.

Hajradinović je za našu U21 selekciju ubilježio osam nastupa te dao jedan gol, dok je za U19 BiH odigrao sedam mečeva te jednom se upisao u strijelce. Nažalost, njegova U21 BiH generacija nije imala zapaženije rezultate, pa se tada nije nametnuo A reprezentaciji.

Izuzetno je predan i profesionalan sportista, pa ga Sarajlije tokom klupskih pauza čak i tokom najveće kiše i nevremena mogu vidjeti kako nakon teretane još dodatno trči sarajevskim ulicama.

Dijete Čapljine i bh. supertalenat Luka Menalo (23) briljira ove sezone u timu ljubljanske Olimpije koja je prva u Sloveniji.

Menalo je u 19 mečeva za Olimpiju, postigao osam golova, sedam puta asistirao te je sigurno najzaslužniji što je njegova momčad prva u Sloveniji. Slovenci su to primjetili pa je gotovo svako drugo kolo bio u najboljih 11 prema izboru Fudbalskog saveza Slovenije.

Za njegovu karijeru izuzetno su bile važne dobre igre mlade reprezentacije pod vodstvom Vinka Marinovića, koje su mu otvorile vrata A reprezentacije u koju ga je Robert Prosinečki pozvao odmah po preuzimanju tima – na američku turneju u januaru 2018. godine. Menalo je na tim utakmicama bio nezaustavljiv, pa mu tonekoliko mjeseci kasnije otvara i transfer u Dinamo.

U Dinamu se nije uspio nametnuti, pa je odluka da godinu poslije dolaska u Zagreb pređe u Olimpiju na posudbu bila pun pogodak.

Luka je izuzetno prodoran, podjednako dobro igra na obje krilne pozicije, pa je svaki njegov trener na slatkim mukama.

Menalo je za U21 BiH ubilježio devet nastupa, dao dva gola, a za U19 BiH ima dvije utakmice.

Klubovi za koje je nastupao: omladinske kategorije Čapljine, Višići, Čapljina, omladinske kategorije Širokog Brijega, Široki Brijeg, Dinamo Zagreb, Slaven Belupo, Olimpija.

(Reprezentacija.ba)