Delegacija FK Sarajevo od petka se nalazi u Vijetnamu, gdje je gost većinskog vlasnika upravljačkih prava FK Sarajevo – Vijetnamca Nguyen Hoai Nama. Tamo će prisustvovati međunarodnom fudbalskom turniru, na kojem će od 30. oktobra do 5. novembra nastupiti i juniori Bordo kluba. Posjeta ovoj azijskoj zemlji iskorištena je i za zvanični potpis ugovora o saradnji između PFV akademije i FK Sarajevo, piše zvanična stranica FK Sarajevo.

“Ugovor je potpisan u cilju unaprijeđenja poslovanja obje organizacije, a FK Sarajevo su njime otvorene dodatne mogućnosti rasta i osavremenjavanja načina poslovanja. Bordo klub će imati prioritetniji pristup mladim igračima iz PVF akademije u odnosu na druge klubove koji nisu u vlasništvu PVF-a. Saradnja će rezultirati zajedničkim nastupima selekcija obje akademije na internacionalnim turnirima, dok će stručni štab omladinskih selekcija imati mogućnost odlaska u Vijetnam, te na edukacije u smislu profesionalnog usavršavanja. Juniorske selekcije Sarajeva i Vijetnama su u sklopu priprema za predstojeći turnir već odigrale jedan prijateljski meč, čime je započela implementacija ovog plana.

Senad Jahić, Foto: FK Sarajevo

“Fudbalski klub Sarajevo je jedan od najvećih i najuspješnijih klubova u BiH. Kroz naš klub je prošao veliki broj fudbalera koji su igrali za reprezentaciju, kako bivše Jugoslavije, tako i BiH. Kroz našu dugu historiju 73 godine pokazali smo da smo jedan od najuspješnijih klubova, a to smo potvrdili u prošloj sezoni, gdje smo osvojili duplu krunu. Ono na šta je naš klub posebno ponosan je da veliku šansu za igru dobijaju mladi igrači. Samim tim pokazujemo da smo u našoj državi klub sa najviše minutaže mladih igrača sa preko 11.000 minuta. Znamo da je budućnost našeg kluba u izgradnji mladih igrača i nadamo se da će se ideja gospodina Nama sa zajedničkim radom sprovesti u djelo. Ono što vi imate ovdje je nešto što mi nažalost nemamo. Nadamo se da ćemo u budućnosti zajedno sa vama izgraditi nešto slično, da i mi možemo imati jednu od najboljih Akademija, ne samo u našoj državi, nego i na prostorima bivše Jugoslavije. Nadam se da je potpisivaanje ovog ugovora samo jedan mali korak za ostvarivanje svih zajedničkih ciljeva sa gospodinom Namom u budućnosti”, rekao je predsjednik UO FK Sarajevo Senad Jahić.

PVF je profesionalna, savremena fudbalska akademija fokusirana na razvoj i ulaganja u fudbal koja sarađuje na globalnom nivou sa velikim fudbalskim imenima i klubovima i ujedno je najveća privatna korporacija u Vijetnamu. PVF posjeduje najbolji trening centar na području Azije, a akcenat je na razvoju i afirmaciji igrača i trenera.” navode iz FK Sarajevo.

(Reprezentacija.ba)