Prošlo je sedam dana od napada koji su pretrpjeli bh. navijači u Atini kada su napadnuti u svom hotelu nakon utakmice protiv Grčke.

Reprezentacija.ba portal saznao je više detalja o incidentu, koji prema svemu sudeći, nikada neće dobiti sudski epilog.

Jedna grupa bh. navijača bila je smještena u hotelu u zloglasnom naselju Exarcheia koje u Atini glasi za anarhitističko uporište u koje policija rijetko kada zalazi, osim kada je riječ o većim intervencijama na suzbijanju protesta.

Nakon poraza od Grčke desetak bh. navijača, u biti turista, sjedilo je u bašti svog hotela i uz pivo analiziralo utakmicu. Bez galame ili bilo kakvih drugih ispada.

Ulice naselja Exarcheia

“Prvo je “neofirno” jedan momak uklonio sve pepeljare sa već praznih stolova kako ne bi imali čime da se branimo. Vrlo brzo su sa svih strana došli huligani za koje smo saznali da su AEK-ovi antifašisti. Bilo ih je 40-ak. Skidali su nam majice i šalove, tražili su da li imamo na sebi fašističke tetovaže. Jedan momak je i udaren glavom. Kada su vidjeli da su naletjeli na prave turiste, a ne huligane, vođa od 40ak godina starosti im je naredio da se raziđu i brzo su se razbježali” priča za Reprezentacija.ba jedan od navijača.

“Naš vodič je tražio od vlasnika hotela da nazove policiju, ali je to ovaj odbio pravdanjem da tu policija nikada ne dolazi. I na tome se sve završilo.” priča naš sagovornik.

Inače ulice Exarcheie izgledju vrlo apokaliptično, a svi trgovi, parkovi i prostori ispred prodavnica i barova prepuni su zapuštenih ljudi koji vam nude narkotike, usluge prostitucije…

Na kraju, jedino nejasno je da navijači AEK-a po ulicama traže ljude sa fačističkim tetovažama, dok u njihovim redovima igra fudbaler koji na ruci ima istetoviranog presuđenog fašistu.

A svim našim navijačima pouka – kada idete u neuređene zemlje, unaprijed provjerite u kakvom naselju odsjedate.

Ulice naselja Exarcheia

(Reprezentacija.ba)