Predsjedniku Fudbalskog saveza BiH Elvedinu Begiću očigledno ne smetaju osobe koje podržavaju četnike i fašizam, pa je tako tokom treninga reprezentacije BiH u Atini vrlo srdačno u osmijeh dočekao nekadašnjeg bh. reprezentativca Ognjena Vranješa.

Vranješ je, podsjećamo, na svoje tijelo istetovirao lik četničkog vojvode Popa Đurića, a da stvar bude još gora sa istom tetovažom zaigrao za reprezentaciju BiH na stadionu Grbavica koji su četnici zapalili 1992. godine, a gdje su u istoimenom naselju u periodu 1992. – 1995. učinili najteže zločine nad sarajevskim civilima poput klanja, bacanja ljudi sa zgrada, paljenja ljudi, silovanja itd.. Kasnije je javno odbio da se izvini za tetovažu.

Vranješa su, koji na sebi ima tetovažu četnika osuđenog za ratne zločine, uz osmijehe i zagrljaje, ako je suditi prema fotografijama, osim Begića dočekali i savjetnik FS BiH Zvjezdan Misimović, članovi Izvršnog odbora FS BiH između kojih Muhidin Raščić iz Goražda, predsjednik FS RS Mile Kovačević, doktori Reuf Karabeg i Adnan Hadžimuratović, tim menadžer reprezentacije Darko Ljubojević i drugi istaknuti dužnosnici bh. fudbala.

Foto: Fudbalski savez BiH

Četnički vojvoda kojeg je istetovirao Vranješ je osuđen za monstruozne ratne zločine nad civilima u Drugom svjetskom ratu, a kriv je i za potpirivanje i podršku zločina nad civilima tokom agresije u BiH.

Njegovo zlo je bilo toliko da je čak bio odgovoran za izum posebnih sprava za mučenje.

Pojavljivanje sa simbolima koji promovišu fašizam i vrijeđaju žrtve zločina fašizma na javnim događajima kažnjivo je djelo u zemljama Europske Unije, a za ovakvu gestu predsjednik državnog fudbalskog saveza bi odmah morao podnijeti ostavku.

Naravno, kod nas su fotelje i privilegije puno važnije od pravde, patritoizma, morala, obraza…

(Reprezentacija.ba)