Grci su krajem augusta za novog selektora postavili holandskog trenera Van't Schipa.

Holanđanin je zamijenio Angelosa Anatasidadisa koji je Grke vodio od novembra 2018. godine i čiji je najveći uspjeh u biti bio remi protiv BiH u Zenici. Jedine bodove je uspio još osvojiti protiv Lihtenštajna.

Holandski trener je u igračkoj karijeri nastupao za Ajax i Genou, dok je kao trener bio na kormilu Twentea, Melbourne Hearta, Melbourne Cityja, meksičke Guadalajare i Zwollea. Bio je i član stručnog štaba u reprezentaciji Holandije od 2004. do 2008. godine.

Grci su Van't Schipa doveli praktično kako bi ih uigravao za naredne kvalifikacije, pa je on odlučio napraviti veće rezove u ekipi i za duele sa Italijom i BiH izostavio najbolje igrače – Manolasa, Sokratisa, Torosidisa, Fortounisa, Mitrogolua te Samarisa.

Do sada je novi selektor Grčku jvodio u tri zvanična susreta u kojima je ostvario jedan remi i dva poraza. Izgubio je od Finske i Italije u gostima i remizirao sa Lihtenštajnom kući.

Od iskusnijih fudbalera u trentnom rosteru Grčke nalaze se Siovas, stoper španskog Leganesa te Zeca, kojeg ne pamtimo po dobrom, jer je u Zenici iznudio crveni karton Pjanića.

Upravo će Zeca biti i glavni igrač Grka, odnosno kompletna igra našeg narednog protivnika zavisi od njegovog učinka na terenu.

Prema podacima Transfemarkta, najskuplji je golman Odyseas Vlachodimos (10 miliona eura, nastupa za Benficu), koji nije branio protiv Italije.

Najbolji strijelac u ovim kvalifikacijama je Fortounis (3 gola), ali on neće biti u konkurenciji za utakmicu sa Zmajevima.

Iako prilično oslabljeni, Grci su u Rimu igrali solidno, borbeno, u nekim trenucima agresivno i slobodno možemo reći priljavo, ali na to se već naviklo kada su reprezentativci Grčke akteri fudbalskih utakmica.

Italija savladala Grčku i izborila EURO, Lihtenštajn osvojio bod protiv Armenije

Sigurno da će Grčka u duelu sa Zmajevima pokušati ostvariti pozitivan rezultat, a aktuelni reprezentativci Grčke imaju cilj da ostave što bolji utisak kako bi u budućnosti ponovo bili u nacionalnom timu.

Tradicija nam ne ide u prilog jer smo 10 puta igrali protiv Grčke, te samo jednom pobijedili. Ali tradicije su tu da se ruše, pa Zmajevi uz ozbiljan pristup i koncentraciju svih 90 minuta (primjer zadnji meč protiv Finske) mogu trijumfovati u Atini i ostati u igri za direktan plasman na EURO 2020.

Ovo će biti 11. susret između naše reprezentacije i Grčke.

U dosadašnjih 10 međusobnih duela, Grčka ima četiri pobjede, pet puta su utakmice okonačne bez pobjednika, a BiH je ostvarila samo jedan trijumf.

Gol razlika je na strani Grčke i iznosi 15:8.

Jedinu pobjedu nad Grcima ubilježili smo 22. marta 2013. godine u Zenici u susretu kvalifikacija za SP 2014, kada smo slavili sa 3:1.

Što se tiče mečeva u gostima, četiri puta smo igrali u Grčkoj i imamo skor od dva remija i dva poraza.

(Reprezentacija.ba)