U početnom sastavu Bosne i Hercegovine koji je u subotu navečer pobijedio Finsku sa 4:1 nalazilo se čak sedam igrača koji su afirmaciju doživjeli u Premijer ligi BiH.

Ibrahim Šehić, Adnan Kovačević, Elvis Sarić, Gojko Cimirot, Amer Gojak, Edin Višća i Armin Hodžić su igrači koji su svoje prve važne korake u karijeri napravili u našoj ligi.

Ibrahim Šehić, Edin Višća i Armin Hodžić svoje prve profesionalne korake u šampionatu su napravili u dresu Željezničara. Amer Gojak je Željino dijete, ali je za seniore prvi put u Premijer ligi zaigrao za sarajevski Olimpik.

FK Sarajevo bilo je odskočna daska Gojku Cimirotu koji je počeo u Leotaru, Adnanu Kovačeviću koji je počeo u Travniku, ali i Elvisu Sariću koji je igrao po Hrvatskoj, pa preko Slobode došao u Sarajevo, a preko Sarajeva u reprezentaciju.

“Manjina” od četiri bh. igrača koja su se afirmisala van BiH su Sead Kolašinac koji je dijete njemačkog Schalkea, Bičakčić Stuttgarta, Pjanić francuskog Metza i Kvržić koji se afirmisao u hrvatskom Osijeku.

https://reprezentacija.ba/287417-zmajevi-ostavili-srce-na-terenu-i-pregazili-finsku-sa-41

Sa klupe su u ovom meču priliku dobili još Mato Jajalo koji je također jedan dio karijere proveo u BHT Premijer ligi u dresu FK Sarajevo, Rade Krunić koji je počeo u Sutjesci iz Foče, te Izet Hajrović koji je prve korake napravio u švicarskom Grasshoppersu.

Sve ovo govori kako se u Bosni i Hercegovini itekako mogu napraviti dobri i kvalitetni igrači, ali da je potreban veliki napredak u modernizaciji rada trenera i modernizaciji infrastrukture.

Činjenica da se u ovom trenutku izvode radovi na tri stadiona u BiH govori da Fudbalski savez BiH ipak pravi određene pomake, ali nedostaje veća podrška lokalne zajednice i većih nivoa vlasti.

Ipak, jasno je da bh. fudbalu nedostaje jasna strategija i plan razvoja, a takav jedan dokument morao bi biti iniciran iz zajedničkih aktivnosti Fudbalskih saveza, fakulteta i instituta za sport, te državnih ministarstava koji se bave ovom problematikom.

Možda bi FS BiH mogao biti primjer početka reforme bh. fudbala pisanjem jasnih strategija vlastite edukacije, organizacije, kadrovske politike, razvoja infrastrukture, sportskih rezultata…

(Reprezentacija.ba)