Fudbalska reprezentacija BiH “preko noći” je dobila novog – fudbalera NK Maribor Dinu Hotića (24).

Hotić se u domaćoj javnosti spominjao tek mjesec dana prije nego što je postao reprezentativcem BiH za što je trebalo promijeniti njegovo sportsko državljanstvo iz slovenačkog u bh. Potpuno bez pomope one kakvu su donijele prijašnje promjene sportskog državljanstva Begovića, Medunjanina, Kolašinca, Hajrovića…

Dino je rođen 26. jula 1995. godine u Ljubljani. Njegov otac iz Kamička između Ključa i Sanskog Mosta, a majka iz Modriče, iako je rođena u Gradačcu. Zanimljivo, roditelji su mu kao mala djeca došli u Sloveniju – otac sa dvije godine, majka sa četiri. Ipak i tih samo nekoliko prvih godina života bilo je dovoljno da se zadovolje svi uslovi FIFA-e da Hotić postane reprezentativac BiH.

Vratimo se na fudbal. BiH je sa fudbalerom Maribora dobila eksplozivno desno krilo, koje kao lijevak nerijetko ulazi u sredinu terena. Zahvaljujući brzoj promjeni pravca i dobroj tehnici često se zna naći sa loptom izvan kaznenog prostora.

Iako će se Hotić tek morati dokazati za ozbiljniju minutažu u reprezentaciji, njegov adut je hrabrost zbog koje nerijetko preuzima odgovornost da ima loptu u svojim nogama i sam traži rješenje na terenu za važne šuteve, asistencije i druge ključne poteze.

Hotić je ranije nastupao za mlade selekcije Slovenije za koje je u 51 utakmici postigao 10 golova. U Mariboru je još od 2013. godine, a nastupao je za Verzej i Krško.

U tekućoj sezoni u 20 utakmica za Maribor postigao je pet golova i osam puta asistirao. Ukupno je igrao 153 utakmice za Maribor, uz 22 gola i 32 asistencije.

U Mariboru nosi dres sa brojem 10.

(Reprezentacija.ba)