Reprezentacija BiH danas je počela pripreme za kvalifikacione mečeve sa Finskom i Grčkom, a selektor Robert Prosinečki obratio se prisutnim novinarima u Zenici.

Prosinečki je na početku istakao da će Zmajevi u naredna dva susreta biti bez povrijeđenog kapitena Edina Džeke.

“To je jednostavno tako. Mi ne možemo pobjeći od toga. Danas je imao operaciju i jedan duži period neće biti na terenu. Nadamo se da će se brzo oporaviti i to je najvažnije. Imamo do subote da vidimo ko će zamijeniti Edina. Razmišljamo samo o onima koji su tu za susrete sa Finskom i Grčkom.”, rekao je Prosinečki i dodao:

“Nekoliko igraša još nije stiglo. Jajalo će uskoro doći. Hotića smo zvali, jer je dobio papire od FIFA-e da može igrati za nas. On će malo kasniti. Ostali su vi dobro i zdravo. Duljević nije igrao za Nimes zbog povrede, ali spreman je i konkurisat će za naredne mečeve. Većina igrača igra u svojim timovima i to je važno za nas. Nažalost, nekoliko njih nema minutažu.

Selektor je obrazložio i zbog čega je pozvao Hotića iz Maribora, a nije Menala iz Olimpije.

Foto: Reprezentacija.ba

“Luka Menalo je bio u Dinamu i nije igrao, pa je otišao u Slaven. Trenutno je u Olimpiji i zadnje četiri utakmice igra jako dobro. On nije nastupao jedan drugi period. Pratim i Hotića, a on igra ovu sezonu, prošlu i ima kontinuitet. On nam je zanimljiv i zato je u reprezentaciji.”

O novim pozivima selektor je jasno kazao:

“Mešanović se nije odazvao za reprezentaciju kada je trebao. Moramo imati neki kodeks ponašanja. Koljić je imao tešku povredu. Vratio se i razmišljali smo o njemu. On se povrijedio u susretu sa Armenijom. Nismo ga zvali, jer se još nije u potpunosti oporavio.”

Prosinečki očekuje podršku navijača u Zenici protiv Finske i nada se dobrom rezultatu.

“Vrlo je bitno da imamo podršku navijača. Oni mogu usmjeriti utakmicu u smjeru kakvom bi mi željeli. Rezultati nisu bili, pa je samim tim i interesovanje opalo. Igrači će dati sve od sebe i tu nam trebaju navijači, koji će nam biti od velike pomoći. U Ligi nacija smo imali veliku podršku navijača i ostvarili dobre rezultate. Mislim da smo pali tek kada smo izgubili u Finskoj. Nadigrali su nas i pobjedili tu stručni štab i ekipa nisu bili na nivou, na kojem su bili do te utakmice. Nadamo se da do kraja kvalifikacija možemo napraviti, a imamo i baraž u martu mjesecu naredne godine. Mislim da možemo dobiti Fince, iako dobro izgledaju.”

Naš selektor je dodao i da će Pjanić biti kapiten u naredna dva susreta.

(Reprezentacija.ba)