Sinoćnji duel osmine finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva obilježilo je divljanje i sramotno ponašanje domaćih navijača.

Osude su stigle sa svih strana, a regovao je Fudbalski savez BiH, čije saopštenje prenosimo u cijelosti.

Široki u meču punom divljanja domaćih huligana izbacio Sarajevo iz Kupa BiH

“NS/FS BiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala KUP-a BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima.

Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno „oružje“ u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije.

Na stadionu „Pecara“ u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet/fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala/nogometa u cjelini.

Miloš Stanojević: Ubili su nam navijača, neka nam ubiju i igrača

NS/FS BIH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.

NS/FS BiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture.

Da bi u centru pažnje bili fudbal/nogomet i fudbaleri/nogometaši moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a NS/FS BiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu”, poručuju iz Fudbalskog saveza BiH.

Ubistvo, kukasti krstovi, apartheid nad muslimanima, podrška ratnim zločincima, fizički napadi – Široki Brijeg je crna rupa civilizacije uz prešutno odobravanje FS BiH

(Reprezentacija.ba)