Zvanični predstavnik Fudbalskog saveza BiH na utakmici Kupa BiH između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo, Lazar Martinović iz Čapljine, predao je redovni izvještaj o zapažanjima na utakmici nakon iste.

Na utakmici je, ako je vjerovati izvještaju, bio prisutan i član Komiteta za sigurnost FS BiH Dobroslav Galić.

U izvještaju koji je dostupan javnosti nema informacija da su protivnički igrači pogođeni zapaljenim i tvrdim predmetima, kao i da su domaći navijači pozivali na fizički obračun i uzvikvali izraz pogrdan za bošnjački narod, ali kako se u istom spominje još jedan izvještaj nadamo se kako će on sadržavati sve detalje.

Inače, vrlo je upitno koliko je delegatima i drugim predstavnicima FS BiH rizično po vlastitu sigurnost na ovakvim događajima napisati stvarno stanje.

“Organizacija utakmice loša, s propustima. Klub domaćin nije osigurao sve uvjete za odigravanje utakmice (ponašanje navijača, ubacivanje predmeta u teren, baklje i dr.) Održan brifing na vrijeme, sa svim službama i službenim osobama. Službeni predstavnici klubova, u skladu s propozicijama takmičenja, dostavili su popise s jasno naznačenim igračima do 21 godine, igračima stranim državljanima te igračima na posudbi. Izvršen pregled sportskih iskaznica i licenci kao i identifikacija igrača bez primjedbi. Na terenu, za vrijeme igre bilo je incidenata (u 76 minuti. došlo do prekida utakmice o čemu više u izvješću). Ponašanje gledatelja na današnjoj utakmici u više navrata bilo je nesportsko od kluba domaćina i gosta (pirotehnika, neprimjereno navijanje). Doček i ispraćaj gostiju i službenih osoba fer i korektan. Na današnjoj utakmici u ime komiteta za sigurnost prisutan gospodin Dobroslav Galić”, piše u izvještaju Lazara Martinovića, prenose portali.

NK Široki Brijeg savladao je FK Sarajevo sa 3:2, ali rezultat utakmice je u drugom planu jer su domaći huligani u više navrata zapaljenim i tvrdim predmetima gađali protivničke igrače tokom odigravanja utakmice, kao i skandirali pozive na fizički napad i koristili pogrdan izraz za bošnjački narod.

(Reprezentacija.ba)