Vjerovatno na prostoru UEFA-e ne postoji klub koji od NK Široki Brijeg više krši sve temeljne principe na kojima je zasnovana europska fudbalska asocijacija, ali i sve normalne tekovine europske civilizacije.

Navijači Širokog Brijega, te masa divljaka okupljena oko kluba, posljednjih godina godina nebrojeno je puta izvršila agresiju na mir u Bosni i Hercegovini.

Prije 10 godina je u Širokom Brijegu, još uvijek nekažnjeno, ubijen sarajevski Hrvat i navijač FK Sarajevo Vedran Puljić. U Širokom Brijegu ne mrze samo sarajevske hrvate, nego i sve muslimane, pa potpuno suprotno osnovnom UEFA-inom principu strogog branjenja rasizma i nacionalizma u sportu, za NK Široki Brijeg nikada nije potpisao nijedan igrač islamske vjeroispovijesti. Klasični apartheid, koji treba prijaviti UEFA-i.

Divljaci okupljeni oko NK Široki Brijeg su nebrojeno puta pokušavali narušiti mir u Bosni i Hercegovini koristeći medijsku pažnju koju fudbal ima.

Na Pecari smo tako vidjeli kukaste krstove, parole i pjesme podrške osuđenim ratnim zločincima i zločinačkim pokretima odgovornim za masovna ubistva i stradanja civila, fašistička uzvikivanja koja pozivaju na ubistva Bošnjaka i Srba, a protivničkim fudbalerima i službenim licima nebrojeno je puta ugrožen život fizičkim napadima domaćih huligana – čak i tokom samih utakmica kada bi zapaljenim i tvrdim predmetima gađali protivnike.

Fudbalski savez BiH je kažnjavao NK Široki Brijeg, ali nikada dovoljno oštro kako bi jasno pokazao kako zlu koje dolazi sa Pecare nema mjesta u bh. fudbalu i bh. društvu.

Podrška ratnim zločincima i ratnim zločinačkim pokretima međunarodno presuđenim za najteže ratne zločine nad civilima

Da li je razlog mir u Izvršnom odboru FS BiH gdje Široki Brijeg ima svoj glas i svojim bojkotom može ugroziti lagodne pozicije i unosne projekte vrhuške Saveza ili nešto drugo nije poznato, ali došlo je krajnje vrijeme da Široki Brijeg kao najgora tačka europskog fudbala bude oštro kažnjen, te prijavljen UEFA-i zbog dugogodišnjeg tolerisanja nasilja, fašizma i provođenja prešutnog apartheida.

Fudbalski savez BiH nakon posljednjeg divljanja navijača Širokog Brijega u utakmici Kupa BiH protiv Sarajeva mora pod hitno sazvati vanrednu sjednicu Izvršnog odbora, te kao prvi zaključak naći način za izbacivanje NK Široki Brijeg iz daljeg takmičenja Kupa BiH.

Apartheid koji najteže ruši temeljne postulate UEFA-e Za NK Široki Brijeg nikada nije igrao nijedan Bošnjak

Također FS BiH mora NK Široki Brijeg prijaviti UEFA-i i domaćim policijskim organima zbog podrške fašizmu, ratnim zločincima i apartheidu, te naći strategiju kako ovaj klub izbaciti i iz ostalih bh. takmičenja.

Ako to krovna kuća bh. fudbala to ne uradi, obavezu prijavljivanja Širokog Brijega imaju i građani Bosne i Hercegovine od kojih su neki već alarmirali FARE Network – UEFA-inu mrežu za borbu protiv diskriminacije na stadionima.

Elvedin Begić sa cjelokupnim uređenjem bh. fudbala i društva nema lagan zadatak na poziciji predsjednika FS BiH za koju je potrebno puno mudrosti i kompromisa, ali ovaj put kao prvi čovjek bh. fudbala mora izaći sa jasnim stavom ili ostati za sva vremena upamćen kao uspavani mlitavi beskičmeni funkcioner.

NK Široki Brijeg je definitivno crna rupa europske civilizacije i europskog fudbala i kao organizacija uz koju se najviše vežu apartheid, fašizam i nasilje zaslužuje da bude zabranjen u Bosni i Hercegovini jer direktno urušava mir i opstanak BiH.

(Reprezentacija.ba)