Naš reprezentativac iz Nima Haris Duljević sanirao je povredu i već sedam dana je u punom trenažnom procesu sa ekipom francuskog fudbalskog prvoligaša.

– Spreman sam za povratak u tim. Što se tiče fizičke spreme mogao sam igrati danas protiv Sent Etjena, ali u klubu, kako kažu, neće ništa da rizikuju – rekao je Duljević za “Dnevni avaz”.

Povratak u tim

Krajem jula Duljević je stigao u Nim iz njemačkog drugoligaša Dinama iz Drezdena. Francuzi su Dinamu platili 800.000 eura obeštećenja za nekadašnjeg igrača Sarajeva.

– Moja želja je bila da igram već danas, jer sam se oporavio. Sve normalno radim, ali u klubu su procijenili da je ipak bolje da sa povratkom na teren sačekam još sedam dana, odnosno gostovanje Lilu (6. oktobar, op. a.).  

Bio sam na raspolaganju i za Sent Etjen, jer kako sam im rekao, najbolje ja znam svoje tijelo, ali… Kad sam propustio dvije-tri utakmice, mogu još jednu. Ipak, zdravlje je najbitnije – kaže Haris.

Foto: Ines Lučić, Reprezentacija.ba

Duljević ističe da će do kvalifikacijskih utakmica za Evropsko prvenstvo 2020. sa Finskom i Grčkom u oktobru biti u top formi.

– Svi znamo da nam je jedina šansa u kvalifikacijama da pobijedimo sve utakmice do kraja. Vjerujem da za to imamo i znanja i snage, te čekamo kiks Finske. Jednostavno, moramo dati svoj maksimum, kao što je to bilo u Ligi nacija, jer još vjerujem da možemo doći do cilja, odnosno plasmana na Evropsko prvenstvo.

Uz malo sreće, nadam se da ćemo vratiti sve stvari na svoje mjesto. Zaslužujemo da odemo na Euro 2020. Za taj poduhvat imamo i rezervnu varijantum kroz plej-of Lige nacija, ali još ne trebamo razmišljati o njoj – kaže Duljević.

Naglašava da je ipak u ovom trenutku najvažnije da u oktobarskim utakmicama “Zmajevi” daju svoj maksimum.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je, kako kaže, sposoban da u posljednja četiri kola kvalifikacija ostvari četiri pobjede protiv Finske, Grčke, Lihtenštajna i Italije.

– Zašto ne, vjerujem u to – kategoričan je krilni napadač naše reprezentacije u razgovoru za “Dnevni Avaz”.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Šok-terapija

Smatra i da ostanak selektora Roberta Prosinečkog, koji je povukao ostavku, može pozitivno djelovati na ekipu, kao pozitivna šok-terapija.

– Prije svega, baš mi je drago što je šef odlučio da ostane sa nama. Znamo kakav je i čovjek i trener. Najveću krivicu za minule rezultate moramo snositi mi igrači. Prvo ja krećem od sebe, pa onda svi ostali. Jer, mi smo zakazali na terenu. Jednostavno, u prethodnim utakmicama nismo bili prepoznatljivi.

Nismo isto igrali u Ligi nacija i kvalifikacijama za Euro 2020. To svi vide, nikoga ne treba lagati. Zbog toga sam i rekao da i mi igrači moramo snositi neku odgovornost, ali nadam se da ćemo se već u oktobru vratiti na pravi put.

Ako odigramo barem 50 posto kao što smo igrali u Ligi nacija, u predstojeće dvije utakmice ostvarit ćemo dvije pobjede. Moramo pobijediti i Finsku i Grčku – rekao je Duljević.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Cilj sredina tabele 

U razgovoru sa Duljevićem saznali smo da u Nimu nisu zadovoljni startom sezone (osam bodova iz sedam utakmica, 12. mjesto).

Na našu konstataciju da će njegov povratak u tim donijeti napredak, naš reprezentativac uz smijeh odgovara:

– Nadam se da će biti tako, ako Bog da. Cilj Nima je uvijek sredina tabele, prošle sezone bili su deveti. Zbog toga trenutno nisu zadovoljni, ali konkurenti su blizu. Svima nam je jasno da sa pobjedom ili dvije ideš gore, a kiksom dole.  – zaključio je razgovor za “Dnevni Avaz” Haris Duljević.

(Reprezentacija.ba)