Hrvatski mediji pisali su o situaciji u kojoj su se našli Amer Gojak i Izet Hajrović nakon što su potpuno izostavljeni iz ekipe u posljednjem meču Dinama protiv Lokomotive (4:0) zbog prethodnog poraza od Varaždina (1:0).

Renomirane zagrebačke “Sportske Novosti” posebno su bile zainteresovane zašto se van ekipe našao Gojak, koji je ove sezone jedan od najboljih Dinamovaca, a odgovor navodno leži u tome da je u prethodnom porazu protiv Varaždina promašio zicer, a da je trener Bjelica prosudio kako je do tog promašaja došlo jer ga ranije nije poslušao u određenim situacijama.

Vrlo je indikativno da su se od svih igrača koji su igrali protiv Varaždina kola slomila baš na Gojaku i Hajroviću, te da se praktično jedini nisu našli ni na klupi protiv Lokomotive, a upitno je hoće li se naći i u narednim utakmicama Dinama u Ligi Šampiona i HNL-u.

Bosanski igrači već godinama su više u nemilosti nego milosti u Dinamu, te se trenutna situacija Gojaka i Hajrovića sjajno uklapa u takav ustaljen dugogodišnji scenarij. Sjetimo se recimo Armina Hodžića koji je kao prvi strijelac lige gurnut potpuno u sjenu, pa evo do Amera Gojaka i Izeta Hajrovića koji osim što ne igraju, još moraju u javnosti trpiti da im se prišiva etiketa “neposlušnih” igrača.

Objektivno, ako pogledamo Gojakove četiri godine u Dinamu, više nije imao nego što je imao podršku. U nekom stranom klubu bi Gojak vjerovatno imao u glavi činjenicu da mu kao supertalentu klub garantuje da će kontinuirano igrati bez obzira na povremene oscilacije u igri, a u Dinamu je vjerovatno više razmišljao hoće li biti sklonjen nego da li će se razvijati dalje.

S obzirom da je Gojak sjajno igrao za reprezentaciju BiH, objektivno se zapitati da li neko ovim namjerno ruši bh. državni tim, Roberta Prosinečkog ili neki treći cilj. Odgovor nije poznat, ali je jasno da bosanski igrači nemaju isti tretman kao drugi koji nose dres Dinama i svi u BiH se nadaju kako će se ta situacija što prije promijeniti.

No vratimo se na tekst Sportskih novosti:

“Neobične se stvari događaju Izetu Hajroviću. Lani, dok je igrao fantastično i bio jedan od najboljih Dinamovih igrača, posebno u Europi, Robert Prosinečki niti jednom ga nije pozvao u reprezentaciju. Sad je dobio poziv izbornika za iduću akciju BiH selekcije, ali je istovremeno u Dinamu ispao iz prvog plana zbog loše forme.

Hajrović je još od proljeća daleko od tih lanjskih izdanja, kod Bjelice je imao dosta kredita, čekao je Dinamov trener njegovu genijalnost, ali ove ju sezone nije dočekao. Varaždin, taj susret koji se po mnogočemu čini prekretnicom, bio je zadnja šansa, od tada Hajrović više nije u konkurenciji za momčad. Izvan zapisnika je bio u Kupu u Karlovcu, zatim i u Kranjčevićevoj. Bjelica je protiv Atalante uvidio da može bez ovakvog Hajre, protiv Karlovca i Lokomotive probudio se i Kadzior. I može si Dinamov strateg dopustiti da zvijezdu i reprezentativca stavi na led dok se opet ne vrati u tu staru formu.

No, puno više intrigira što već dvije utakmice u kadru nema ni Amera Gojaka, također BiH reprezentativca, ali igrača čija je putanja forme u zadnje vrijeme dijametralno suprotna od Hajrovićeve. Gojak je golom u Norveškoj Modrima donio Ligu prvaka, zatim je izvrsno igrao i u BiH dresu, u Dinamu također dobro. No ta predstava u Varaždinu stajala ga je mjesta u momčadi.

Gojak, navodno, nije radio ono što je od njega tražio trener Bjelica u Varaždinu, na kraju je i promašio zicer za izjednačenje, što je, valjda, Dinamov trener protumačio kao posljedicu takvog ponašanja i pristupa. I Gojak je, unatoč svim zaslugama, pao u drugi plan. Ili, u ovom trenutku, u treći. Bjelica neizmjerno vjeruje svojim igračima, oprašta im i slabiju formu i poneki poraz i promašaj; ali kad iznevjere njegovo povjerenje ili dovedu u pitanje njegov autoritet, onda nema razgovora. Gojak je u Varaždinu napravio upravo to, stoga je propustio Karlovac i Kranjčevićevu.

– Gojak i Hajrović? Vidjet ćemo hoće li ići u Manchester, vidjet ćemo trebaju li nam – samo je prokomentirao Bjelica nakon Lokomotive, ne želeći ulaziti previše u dubinu problema i objašnjavati detalje.

No iz tog se odgovora može zaključiti da na Hajrovića i Gojaka Bjelica u ovom trenutku stvarno ne računa pri sastavljanju momčadi, pogotovo prvih 11, a veliko je pitanje hoće li ih pomilovati za Manchester i dati im već sad šansu da se rehabilitiraju. Ili će ih još neko vrijeme hladiti. Odgovor zna samo on, ali možemo zaključiti da Hajrović i Gojak nisu otpisani, već samo uče lekciju. Za primjer drugima.”

(Reprezentacija.ba)