U18 reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u prijateljskom meču u Zenici od odgovarajuće selekcije Slovačke sa 0:1, izvještava zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Gosti dolaze do prednosti u 22’ iz prve prilike na utakmici. Roman Čerepkai je odlično prošao po lijevoj strani i poslao loptu na peterac, a Gabriel Horniyak je prosljeđuje u mrežu za 0:1.

Bh. tim je uzvratio u 26’ kad je Andrija Drljo nakon ubačaja Nikše Šilića sa desne strane glavom loptu poslao preko gola. Pokušao je Drljo i u 30’ iskosa sa lijeve strane, ali je golman Belko Luboš zaustavio njegov udarac.

Foto: Fudbalski savez BiH

Imali su i gosti priliku preko Stanislava Oleynika koji loptu sa 15-ak metara sa lijeve strane šalje preko gola.

I u drugom poluvremenu prvi su zaprijetili Slovaci. Juraj Lacko je u 53’ ušao u kazneni prostor bh. tima sa desne strane, ali njegov udarac iz povoljne pozicije nije bio precizan.

Uzvratio je Silvio Ilinković u 58’ kad je sa ivice šesnaesterca šutirao iznad prečke.

Dobru priliku je imala BiH u 63’. Drljo je poslao loptu na lijevu stranu protivničkog kaznenog prostora za Ilinkovića čiji šut Luboš odbija u polje. U nastavku akcije lopta se odbija do Drlje ali je i njegov udarac izblokiran.

Sebastian Nebyla u 62’ snažno šutirao iz slobodnog udarca sa preko 20 metara i pogodio je samo vanjski dio mreže.

Foto: Fudbalski savez BiH

Do kraja utakmice igrači oba tima su u par navrata pokušavali sa distance, ali nisu bili precizni.

Po završetku utakmice selektor Slaven Musa je izjavio:

„Kad pogledamo rezultat, naravno da ne možemo biti zadovoljni. Međutim, bila je to ravnopravna utakmica gdje smo i mi imali svoje prilike. Možda bi najrealnije bilo da je utakmica završila neriješeno, ali se pokazalo da su Slovaci malo uigraniji od nas. Momcima nemamo što zamjeriti, borili su se. Šteta što nismo uspjeli postići pogodak, ali imamo za dva dana još jednu utakmicu i vjerujem da će biti bolje.“

BiH i Slovačka će se u Trening kampu sastati i 26. septembra u 11:00 sati.

Bosna i Hercegovina-Slovačka 0:1 (0:1)

Trening centar NS/FS BiH, Zenica.

Sudija: Aldin Sofić (Zenica).

Sudije asistenti: Mirza Doglod, Elman Čolak (Zenica).

4. sudija: Harun Šarić (Zenica).

Golovi: 0:1 Hornyak (22’).

Žuti kartoni: Ćetković (BiH), Leitner (Slovačka).

Bosna i Hercegovina: Nikola Ćetković, Din Cviko, Marko Kujundžić, Marko Kuzmanović, Amar Kvakić, Faruk Duraković, Andrija Drljo, Silvio Ilinković, Ammar Đuderija, Amel Muratović, Nikša Šilić. Igrali su još: Lejs Pličanić, Benjamin Redžić, Amel Šehić, Ajdin Jusupović, David Čavić, Aid Tabaković, Ermin Ajanović. Selektor: Slaven Musa.

Slovačka: Belko Luboš, Juraj Lacko, Patrik Leitner, Matuš Capko, Dominik Javorček, Roman Čerepkai, Adrian Mojžiš, Sebastian Nebyla, Adrian Kapralik, Gabriel Hornyak, Stanislav Olejnik. Igrali su još: Csaba Biricz, Tomaš Kubik, Jakub Štefančin, Adam Tučny. Selektor: Stanislav Macek.

(Reprezentacija.ba)