Utakmice najpopularnijih bh. klubova, prvenstveno FK Sarajevo i FK Željezičar, zbog ugovora FS BiH i BH Telecoma gotovo nikada ne možemo gledati na kanalima šire dostupnosti, nego samo putem platforme MOJA TV koja nije masovno rasprostranjena u BiH.

Ipak u srijedu 25. septembra, utakmicu 10. kola BHT Premijer lige FK Željezničar – FK Zvijezda 09 gledaoci diljem Bosne i Hercegovine moći će gledati na BHT 1 sa početkom u 20,00 sati.

Iako su namjere FS BiH sigurno bile dobre kada su odlučili da najatraktivnije utakmice BHT Premijer lige BiH prenosi ekskluzivno platforma MOJA TV, to je za rezultat imalo veliki pad popularnosti domaćeg fudbala u BiH.

Javnost se veže za ono što se prikazuje na TV-u, pa za razliku od njihovih očeva koji su znali sve o fudbalerima Sarajeva, Želje, Veleža, Slobode i Čelika, današnje generacije bombardovane drugim sadržajima prate farme, parade, zadruge, talent show-ove ovakve i onakve.

U boljem slučaju pažnju im odvlače utakmice stranih klubova koje se masovno prenose na TV-u u najboljim terminima, pa tako u Bosni i Hercegovini imate hiljade navijača Barcelone, Manchester Uniteda ili Juventusa koji ne da nisu bili na utakmicama ovih klubova, nego nikada nisu ni kročili na teritorije Španije, Engleske i Italije.

BHT Premijer liga uopšte više nije negledljiva kao prije, te bi uz masovne tv. prijenose dobila mnogo na atraktivnosti. Posebno je to bitno kada je riječ o marketinškoj atraktivnosti, jer bi masovni prijenosi utakmica bh. klubova donijeli puno jače sponzorske ugovore klubovima.

Osim povećanja prihoda, javno dostupni tv. prijenosi utakmica pitanje su života i smrti za naše najveće klubove, jer će ako se ovako nastavi za koju deceniju Željo, Sarajevo, Čelik, Sloboda, Velež i drugi klubovi u potpunosti izgubiti navijače, a onda i propasti.

Fudbalski savez BiH pri izboru novog TV pokrovitelja će morati dobro razmisliti o prioritetima i dugoročnoj strategiji razvoja BHT Premijer lige, jer bi pogrešnom odlukom praktično mogli ubiti domaće prvenstvo, a time dovesti i svoj opstanak u pitanje.

Jer jedna dobra partija npr. Čelika na tv. prijenosu u nedjelju navečer može za sva vremena za crveno-crnu boju zagrijati srca hiljadu zeničkih dječaka i djevojčica koji će se možda i sasvim slučajno naći ispred tv-a, a koji bi bez tog kontakta sa utakmicom Čelika za cijeli život ostali uskraćeni za tu strast i emociju koju donosi lokalni fudbal.

(Reprezentacija.ba)