Robert Prosinečki u ponedjeljak ujutro objaviće spisak pozvanih igrača za kvalifikacione utakmice protiv Finske (12. oktobar) i Grčke (15. oktobar).

Prosinečki je nakon sage sa ostavkom najavio promjene u ekipi, pa i nova imena, ali vrlo je upitno da li Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ima uopšte fudbalera koji su kvalitet za reprezentaciju, a da već nisu pozvani.

Prema tome da se zaključiti kako će Prosinečki promjene tražiti vjerovatno u pristupu igri, a ne u imenima, a u tome bi mu možda mogao pomoći i Haris Medunjanin koji se ekskluzivno na Reprezentacija.ba portalu stavio na raspolaganje selektoru, barem kao savjetnik u reprezentaciji koji bi dodatno mogao podići moral u ekipi.

Begović, Medunjanin, Menalo…

Nakon što je zaigrao za Qarabag, na spisku bi se ponovo mogao naći Asmir Begović. Ipak, teško je očekivati da će Prosinečki tako lako uzeti “jedinicu” Ibrahimu Šehiću kojemu vjeruje tokom cijelog svog mandata, a koji iako brani u drugoj turskoj ligi, brani sasvim solidno za reprezentaciju BiH.

U odbrani Prosinečki će za ove dvije utakmice za razliku od prije mjesec dana moći računati na desnog beka Rijeke Zorana Kvržića koji ima odličnu sezonu, a koji se oporavio od povrede. Na desnom beku za svoj Kiel počeo je igrati i Darko Todorović pa će barem na toj poziciji selektor imati nešto lakše muke.

U zadnjoj liniji bi nam jako koristio Emir Dilaver iz Dinama. Fudbalski savez BiH pokrenuo je proces potreban da on zaigra za našu reprezentaciju, pa se za nadati kako će možda biti riješen možda već za utakmice protiv Finske i Grčke, ali barem dovoljno brzo da se stopera Dinama uigrava za utakmice Lige Nacije na proljeće. Čim dobije zeleno svjetlo od UEFA-e i FIFA-e, Dilaver će vjerovatno zauzeti mjesto u prvih 11 BiH. Navijači priželjkuju i nastup Besima Šerbečića koji je kao stoper Sarajeva i mlade reprezentacije u posljednjih šest mjeseci pokazao niz odličnih utakmica, posebno protiv jakih protivnika poput Celtica, BATE-a, Belgije gdje sigurno nije bio ništa lošiji od nekih puno starijih kolega, ako ne i bolji…

Ervin Zukanović nije igrao u posljednjem meču za Al Ahli i nakon jako loše partije protiv Armenije mnogi su glasni u zahtjevu da mu se više ne daje prilika, ali sa druge strane Zukanović je u tandemu sa Šunjićem briljirao u ranijim utakmicama Lige Nacija, pa zbog toga i puno ranijih kredita teško da će biti izostavljen.

U veznom redu selektoru se na raspolaganje stavio Haris Medunjanin koji igra fantatstično u SAD-u. Hoće li mu Prosinečki dati priliku, ostaje da se vidi, ali bi Haris bio koristan barem svojim prisustvom. Sigurno da su posljednje utakmice pokazale kako bi hendikep moglo biti neigranje Elvisa Sarića koji iako često na zubu navijača – predstavlja igrača koji svojom trkom puno znači za cjelokupnu predstavu repreznetacije BiH.

U posljednjem meču nesretno je autogol postigao Stjepan Lončar, no isti taj Lončar pokazao je ogromnu požrtvovanost, kakvu uostalom uz visoki ritam u igri pokazuje i u dresu Rijeke. Lončar i trenutno prvo ime reprezentacije Amer Gojak dolaze iz sjajne generacije U21 BiH za koju je igrao i superbrzi Luka Menalo koji je nakon godine stagnacije u Dinamu ponovo eksplodirao u Olimipiji i ima velike šanse da se nađe na Prosinečkijevom spisku.

Iako su bili povrijeđeni Miralem Pjanić i Haris Duljević biće spremni za Finsku pa bi i oni trebali naći svoje mjesto na spisku.

U napadu ne treba očekivati veće promjene, iako bi zbog afirmacije BHT Premijer lige BiH Sulejman Krpić kao najbolji strijelac prošle sezone, te najbolji strijelac među domaćim napadačima i ove szone u ligi trebao zaslužiti mjesto. Dobro u Mađarskoj igra i Armin Hodžić koji je sa sedam golova u vrhu liste strijelaca lige, ali naravno, selektorova je posljednja, jer jedino on ima uvid u sve faktore!

Spisak koji je Robert Prosinečki objavio za posljednje utakmice protiv Lihtenštajna i Armenije:

  • golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor) i Jasmin Burić (Hapoel Haifa)-
  • odbrana: Darko Todorović (Holstein Kiel), Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Al Ahli), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge) i Adnan Kovačević (Korona Kielce)
  • vezni red: Stjepan Lončar (Rijeka), Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Al Ahli), Rade Krunić (AC Milan), Zoran Kvržić (Rijeka), Haris Duljević (Nimes Olympique), Edin Višća (Bašakšehir), Deni Milošević (Konyaspor) i Amer Gojak (Dinamo Zagreb)
  • napad: Edin Džeko (Roma), Riad Bajić (Konyaspor) i Irfan Hadžić (Akhisarspor).

(Reprezentacija.ba)