Haris Medunjanin i u 34. godini života igra sjajan fudbal, pa mu je zvanišna stranica američkog saveza posvetila poseban tekst.

Već dvije godine igra u SAD-u za Phidaelphia Union, za koji je ove sezone odigrao 30 utakmica. Phidalephia je ove sezone nakon 29 kola druga u istočnoj ligi sa tri boda manjka u odnosu na New York FC (bratski klub Manchester Citya).

Sa nešto defanzivnije pozicije u timu, postigao je jedan gol i napravio četiri asistencije.

“Vjerujem da je igrač koji spada u najboljih 11 ove lige i da ne dobija pohvale koje zaslužuje” rekao je trener Philadelphie Jim Curtin.

“On je sjajan za naš sistem i stil igre, a ne mogu dovoljno reći koliko Haris znači i pomaže mladim igračima.” iskren je Curtin.

Njegov mladi saigrač Brenden Aaronson pun je hvale za Medunjanina.

“Haris u potpunosti diktira ritam naše igre i radi mnoge važne stvari na terenu za cijeli tim koje možda navijači i ne vide. Moram priznati, on je najveći uzor za mene. Nakon utakmice dopisujem se sa njim kako bi analizirali moju igru i kako bi me savjetovao šta trebam dalje raditi.” govori Aaronson.

“Mladim igračima je puno lakše da im stariji igrači u ekipi pomognu i savjetuju ih, nego da im psuju kako je to često slučaj. Naravno nekad treba biti i strožiji prema mlađim igračima kako bi napredovali. Naš trener je jedan od najboljih u ligi, i iako mi u ekipi nemamo zvijezde kakve uvijek ima američki sport, takve najveće zvijezde poput Zlatana Ibrahimovića mogu nam biti uzor da i mi radimo i postignemo više” kaže Haris Medunjanin.

Medunjanin otkriva kako je za njegov dolazak u SAD zaslužan Earnest Stewart, danas sportski direktor Fudbalskog saveza Amerike, a nekada sportski direktor Phidalepie, AZ Alkmaara, Brede, Venla…

(Repreznetacija.ba)