Mlada selekcija Bosne i Hercegovine u utorak navečer odigrala je 0:0 protiv Belgije u gostima u sklopu kvalifikacija za Euro.

Uzimajući u obzir domaći teren, klubove za koje igraju i kvalitet, Belgijanci su bili apsolutni favoriti u sinoćnjem duelu. Ipak izabranici Vinka Marinovića su strpljivom i kompaktnom igrom ostvarili primarni cilj, a to je da ostanu neporaženi na zahtjevnom gostovanju.

Marinović se pred ovaj meč našao u velikim problemima, ali to ni njega ni njegovim igračima nije bio izgovor da ne odigraju maksimalno odgovorno i požrtvovano za državni dres. Šta više, to im je čini se bio dodatni motiv.

Zbog povreda se znalo da neće konkurisati nominalno startni bekovi Selmir Pidro (lijevo) i Jusuf Gazibegović (desno), dok je nekoliko dana uoči utakmice, prvi čuvar mreže Vladan Kovačević prebačen u A selekciju BiH. Također, zabrinjavajuće je bilo što tri okosna važna igrača iz različitih linija, Mujakić (stoper), kapiten Ćavar (centralni vezni) te Demirović (napadač) nemaju nijednu minutu odigranu u sezoni 2019. / 2020.

Foto: Ines Lučić, Reprezentacija.ba

Ipak, Marinović i njegovi saradnici su dobro skautirali Belgijance u prvom kolu protiv Velsa (Belgija je poražena 0:1 u Velsu, ali je stvorila mnogo prilika protivniku), a naši mladi igrači su na terenu pokazali kako se bori za državni grb i sasvim zasluženo osvojili bod.

Osim stative Saelemaekersa u prvom i promašaja Opende u drugom poluvremenu, reprezentativci Belgije nisu ozbiljnije zaprijetili našem golu. I mladi Zmajevi su mogli do gola, a da su imali malo širi izbor krilnih i ofanzivnih igrača, šanse za pogodak bi bile još veće, vjerovatno realne.

Posebno ćemo istaći stoperski tandem Mujakić – Šerbečić, koji je izgledao uigrano i sigurno.

Šerbečić i Mujakić su kompatibilni stoperi i samim tim što preferiraju da igraju pozicioni fudbal (u modernom fudbalu od velike važnosti za centralne bekove), aktivno učestuju u izgradnji napadačkih akcija našeg mladog tima kada je to potrebno. Spomenuti duo bi u budućnosti mogao biti stub centralnog dijela odbrane našeg A tima, naravno pod uslovom da igraju redovno u matičnim klubovima i da se nastave pravilno razvijati.

Laički, Šerbečić se nakon nastupa u FK Sarajevo čini kako je već spreman za A tim, ali to će naravno odlučiti Prosinečki. Nakon sramne predstave nekih naših defanzivnih igrača iz seniorske reprezentacije, put ovog dvojca u prvi tim mogao bi biti znatno kraći nego što se očekuje.

No, nevezano hoće li Šerbečić i Mujakić prije ili poslije u A tim, mladi Zmajevi pokazali su kako jedino sa čvrstom odbranom imate šanse napraviti nešto u fudbalu, čak i protiv najvećih ekipa. Jer džaba da postižete golove, ako ćete primiti jedan više.

Šerbećić često i pogodi nakon prekida, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Važno je istaći i da mladi Zmajevi gotovo ni u jednom trenutku nisu fizički pali, iako su to neki možda i očekivali, s obzirom na to da belgijski reprezentativci nastupaju za Club Brugge, Anderlecht, Gent ili Koln.

Primarni zadatak U21 selekcije je da profilira igrače za A reprezentaciju, a Marinović je na najboljem putu da ponovi prošli kvalifkacioni ciklus, kada su njegovi izabranici završili kao treći u izuzetno teškoj grupi sa Portugalom, Rumunijom, Švicarskom, Velsom i Lihtenštanom. Da su tokom cijelih kvalifikacija imali na raspolaganju igrače koji su prebačeni u A tim vjerovatno bi i otišli na Euro, ali najvažnije je da je U21 BiH Prosinečkom isporučila gotove igrače u imenima kao što su Kovačević, Gojak, Todorović, Ćivić, Mihojević i Lončar.

Ne treba ni spominjati kako bez dobrih nastupa u U21 reprezentaciji Ćavar ne bi otišao u Eintracht, Menalo u Dinamo, Lončar u Rijeku, Todorović u Red Bull Salzburg…

Definitivno, od dolaska Vinka Marinovića na klupu U21 BiH, naša mlada reprezentacija uveliko jača imidž i renome bh. fudbala u cijeloj Europi.

U21 BiH već 15. oktobra u Zenici dočekuje Njemačku (Nijemci su sa 5:1 razbili Vels u gostima) i ovi momci su zaslužili da u tom duelu imaju veliku podršku naših navijača.

Fotografija sa navijačima nakon remija u Belgiji

(Reprezentacija.ba)