Fudbaler Dinama Izet Hajrović (28) prije šest godina protiv Slovačke u Žilini samo nekoliko sekundi nakon debija zabio je golčinu za pobjedu od 1:2 koja nas je praktično odvela na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Do sada naš jedini veći fudbalski uspjeh.

Možda je neko sa ove vremenske distance zaboravio u kakvim je teškim okolnostima došlo do tog gola. Reprezentacija BiH je nakon odličnih kvalifikacija iznenada izgubila od Slovačke u Zenici i protiv istog protivnika u meču za nekoliko dana igrala nam je samo pobjeda.

Tu nije bio kraj problemima, jer je Izet Hajrović u reprezentaciji na tom svom prvom okupljanju dočekan na nož. Navodno je ranije izjavio nešto pogrdno za Edina Džeku, pa je Džeko otezao svoj dolazak na pripreme reprezentacije i nervirao Safeta Sušića i cijelu naciju, a Hajrović u reprezentaciji šikaniran od većine saigrača.

I tu večer Slovačka je povela, pa Bičakčić izjednačio. Remi nije bio dovoljan i kada smo već svi pomislili da ćemo gledati još jednu ko zna koju po nizu historijsku tragediju Bosne i Hercegovine i kada su srčani bolesnici odavno ugasili svoje tv. aparate, Hajrović je ušao na teren i zabio gol sa 25 metara.

I umjesto da bude sve izgubljeno, taj nevjerovatni gol, poslan napaćenom narodu vjerovatno od samog Boga, sve je promijenio, a Bosancima i Hercegovcima donio vjerovatno najveću radost ikada. Do Boga je, ali i do Izeta, jer je tokom tih priprema, iako u nezavidnom položaju u odnosu na ostatak ekipe, na kraju svakog treninga vježbao pucanje iz sličnih situacija. A da budeš odabran, moraš biti spreman.

Danas Izeta Hajrovića nema u reprezentaciji, iako bi on zbog ovog gola morao uvijek imati kredit, bez obzira u kakvoj se formi nalazi.

Jer apsolutno je jasno – Izet je naša amajlija, naš talisman, naša djetelina sa četiri lista…

(Reprezentacija.ba)