Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u utorak u 15 sati vanredno će se sastati zbog ostavke koju je u nedjelju navečer podnio selektor A reprezentacije BiH – Robert Prosinečki.

Članovi Izvršnog odbora FS BiH Elvedin Begić, Sofrenić Milorad, Beus Ivan, Begagić Muhamed, Durić Irfan, Jozić Mato, Kovačević Mile, Kulina Dragan, Perić Ivan, Peštalić Nurdin, Raščić Muhidin, Sarajčić Midhet, Soldo Dragan, Spasojević Zlatko i Vučković Ranko napraviće analizu trenutne situacije u reprezentaciji i pokušati naći rješenje najbolje za interese A tima, ali i samog Saveza čija kasa direktno ovisi o uspjesima Zmajeva.

Cilj Izvršnog odobra je za reprezentaciju naći trenera koji će pokušati iskoristiti teoretske šanse za plasman kroz grupnu fazu, ali još važnije najbolje pripremiti ekipu za baraž (Ligu Nacija) koji Zmajeve čeka u martu 2020. godine.

Sa ranijih sjednica Izvršnog odbora FS BiH, Foto: Reprezentacija.ba

Kako se sami ne mogu pohvaliti iole značajnim fudbalskim karijerama, članovi Izvršnog odbora FS BiH prilikom prošlog izbora selektora formirali su stručnu komisiju koju su činili Ivica Osim, Zvjezdan Misimović, Dušan Bajević i Sead Kajtaz.

Očekuje se kako će na sjednici Izvršnog odbora biti prisutni i gore navedeni, izuzev Ivice Osima, koji obnašaju funkcije savjetnika FS BiH.

“Mislim da je Prosinečki prenaglio sa odlukom. Krivicu imaju i igrači” poručio je Misimović nakon Robertove ostavke, te time indirektno najavio kako će pokušati Prosinečkog nagovoriti na ostanak. Navodno, isto takvo raspoloženje vlada i među članovima Izvršnog odobra FS BiH.

I ankete koje su provedene među navijačima govore da više njih želi ostanak Prosinečkog na klupi Zmajeva, no selektor je dan uoči vanredne sjednice potvrdio kako je njegova ostavka definitivna. A tvrdoglavim Zagorcima nije lako promijeniti mišljenje.

Da li FS BiH ima alternativu za Prosinečkog ne znamo, ali se kao prvi kandidat spominje vrlo uspješni selektor mlade reprezentacije Vinko Marinović kojega su iz Fudbalskog saveza RS i prošle godine predložili za Baždarevićevog nasljednika.

Menadžeri su preko svojih kontakata u IO FS BiH prilikom posljednjeg izbora selektora pokušali nametnuti mnoga trenerska rješenja pa su još kandidati bili Marcel Koller, Fatih Terim, Vladimir Weiss, Boško Đurovski, Matjaž Kek, Srečko Katanec, Clarence Seedorf…

Ipak, Prosinečkom su tokom procesa izbora najveći konkurenti bili Amar Osim i Meho Kodro.

Do narednog okupljanja reprezentacije jako je malo vremena, jer za nešto više od mjesec dana dočekujemo Finsku u Zenici (12. oktobar).

(Reprezentacija.ba)