U21 Bosna i Hercegovina u utorak navečer će protiv Belgije u Leuvenu od 20,00 sati igrati duel drugog kola grupe 9 kvalifikacija za EURO.

Izabranici Vinka Marinovića su u prvom kolu u martu ove godine na Grbavici ubjedljivo savladali Moldaviju sa 4:0, a danas će imati mnogo teži zadatak, no čini se da ipak vjeruju u dobar rezultat.

“Sigurno da su teški protivnici pred nama, ali isto tako svjesni smo da imamo kvalitete i ako budemo na nivou prošle generacije realno je da se možemo nadati dobrim rezultatima”, kazao je uoči utakmice stoper Rosenborga na posudbi u Sarajevu Besim Šerbečić.

Marinović objavio spisak fudbalera uoči susreta sa Belgijom

Marinović se uoči meča sa Belgijom našao u problemima, s obzirom da ne može računati na golmana Vladana Kovačevića (prekomandovan u A tim), već duže povrijeđene bočne igrače Selmira Pidru (lijevi bek) i Jusufa Gazibegovića (desni bek) te krilnog fudbalera Kristijana Stanića.

Našeg selektora brine i to što ključni igrači u ovoj generaciji Mujakić (stoper), Čavar (centralni vezni) i Demirović (napadač) nisu odigrali nijednu minutu za svoje klubove u sezoni 2019. / 2020.

Ipak, Marinović je po dolasku u Belgiju istakao da su svi pozvani za ovu utakmicu spremni i zdravi.

Pozitivna stvar je što većina fudbalera iz Premijer lige BiH nastupa redovno i prilično dobro za svoje klubove poput Šerbečića (Sarajevo), Beganovića (Sloboda), Vrhovca (Čelik), Đokanovića (Sarajevo), Boje (Željezničar), Danilovića (Borac) ili Maksimovića (Sloboda).

Jedini mladi Zmaj koji igra u Belgiji je Nihad Mujakić. Bivši defanzivac Sarajeva ističe da će U21 BiH protiv sebe imati kvalitetnog protivnika.

“Imao sam priliku da igram protiv dosta momaka što će igrati sada protiv nas i mogao sam ih dosta vidjeti. Mislim da imaju jednu kvalitetnu selekciju, ali mi ovdje vrijedno treniramo i radimo i naravno nadamo se nečemu”, riječi su Mujakića.

Nihad Mujakić: Belgija ima kvalitetnu selekciju, ali mi vrijedno treniramo i nadamo se nečemu

U21 BiH nas je i prošle kvalifikacije navikla na dobre rezultate protiv objektivno jačih selekcija (pobjede nad Portugalom, Švicarskom i Velsom), pa možemo biti optimisti za duel u Leuvenu.

Što se tiče reprezentacije Belgije, naši današnji protivnici su u prvom kolu grupe 9 neočekivano poraženi u gostima od Velsa sa 0:1 i protiv nas nemaju pravko na kiks.

U21 selekciju Belgije pretežno čine fudbaleri iz belgijskog šampionata, a čak petorica su prvotimci Anderlechta.

Jasno je da su Belgijanci favoriti u večerašnjem dvoboju, ali sigurno da će naše mlade nade pružiti svoj maksimum, odigrati pametno i pokušati izboriti pozitivan rezultat.

Gledajući prošle kvalifikacije, i ovako sa nekolicinom povrijeđenih igrača i malom minutažom glavnih igrača, mladi Zmajevi predvođeni Marinovićem definitivno predstavljaju tvrd orah za svakog protivnika.

Duel Belgija – BiH direktno prenosi ArenaSport1.

Mogući sastav U21 BiH: Zlomislić, Beganović, Šerbečić, Mujakić, Šabanović, Bojo, Ćavar, Danilović, Mustedanagić, Mulahusejnović i Demirović.

Obezbijeđen prijenos utakmice U21 Belgija – U21 BiH

(Reprezentacija.ba)