Selektor Robert Prosinečki nakon podnesene ostavke, koja očigledno još uvijek nije definitivna, najavio je kako njegov nasljednik ima sasvim dovoljno vremena da spremi reprezentaciju za Ligu Nacija.

Liga Nacija, čiju smo grupnu fazu osvojili prošle godine u grupi sa Austrijom i Sjevernom Irskom, Zmajevima donosi još dvije utakmice u martu naredne godine.

Formalno, protivnici reprezentaciji BiH bi trebali biti drugi osvajači grupa u Ligi Nacije B u kojoj smo se i mi takmičili – a to su Švedska, Danska i Ukrajina. U trenutku završene Lige Nacija to je trebala biti Švedska, ali ukoliko se bilo koja od ovih reprezentacija direktno kroz kvalifikacije plasira na Euro 2020, zamijeniće je reprezentacija koja je u Ligi Nacija bila niže rangirana u njenoj grupi.

Ukratko, Zmajevi će u martu na svom terenu igrati jedan meč polufinala Lige Nacije B. Protiv Švedske ili njene zamjene (možda Češka ili Vels) a pobijede li taj meč onda će igrati finalni meč Lige Nacije B čiji će pobjednik dobiti mjesto na Euru 2020.

Uglavnom BiH za protivnike u tom takmičenju, u zavisnosti od toga ko se neće kroz grupnu fazu plasirati na Euro 2020, može dobiti Švedsku, Ukrajinu, Dansku, Rusiju, Austriju, Vels, Češku, Slovačku, Tursku, Irsku i Sjevernu Irsku, ali i neke selekcije iz Lige Nacije C, koje su osvojile drugo ili treće mjesto.

Mečevi bi bili igrani od 26. do 31. marta 2020. godine.

(Reprezentacija.ba)