Reprezentacija.ba portal saznaje kako je Prosinečki u nedjelju navečer u Jerevanu obavio sastanak sa čelnicima FS BiH, konkretno predsjednikom Elvedinom Begićem, ali nisu poznati detalji istog.

Ono što je poznato našem portalu je da će Izvršni odbor u utorak u 15 sati imati vanrednu sjednicu na kojoj će se odlučiti o upražnjenom mjestu selektora.

U ovom trenutku kao dvije najrealnije opcije čini se odbijanje ostavke Roberta Prosinečkog i njegov ostanak na klupi reprezentacije ili dovođenje trenera koji odlično poznaje stanje u reprezentaciji i koji može po hitnoj proceduri izvući najbolje iz trenutne situacije i što bolje pripremiti ekipu za Ligu Nacija u proljeće naredne godine.

Bez obzira na stvarno lošu igru naše reprezentacije u kvalifikacijama, argument za ostanak Prosinečkog bi bila činjenica da se bez kontinuiteta teško može napraviti rezultat u fudbalu. Na ruku Prosinečkom ide osvojena grupa u Ligi Nacija u kojoj je reprezentacija izgledala sasvim solidno. Ipak, ranije iskustvo nas je naučilo da ako selektor više ne štima dobro sa ekipom, onda njegov ostanak znači samo još veću dubiozu iz kola u kolo.

Ako bi se tražio novi selektor – tu se kao najbolje rješenje nameće selektor U21 BiH Vinko Marinović koji je Prosinečkom u januaru 2018. godine praktično i sastavio prvi spisak za tadašnje prijateljske utakmice i kao konsultant mu pomogao da “pohvata konce” u bh. repreznetaciji.

Marinović je u protekle dvije godine napravio fantastičan posao sa mladom reprezentacijom sa kojom bi se vjerovatno plasirao na Euro da nije morao važne igrače prebaciti u A reprezentaciju. Iako se nije plasirao na Euro, za A tim je spremio niz igrača koje je Prosinečki odmah mogao koristiti poput Gojaka, Todorovića, Čivića… Osim uspjeha sa mladom reprezentacijom, Marinović ima i titulu prvaka BiH sa Zrinjskim, a što je najvažnije među igračima kotira kao najbolji i najmoderniji bh. trener i odlično poznaje svakog mogućeg bh. igrača i situaciju u reprezentaciji.

Kako bi mu se smanjio pritisak, Marinoviću treba formalno dati ulogu prijelaznog selektorskog rješenja koje za zadatak ima pripremiti ekipu za mečeve Lige Nacija, ali i odriješiti ruke da podmladi bh. tim i odmah u ekipu kao što je urađeno sa Gojakom ubaci Šerbečića i druge najbolje mlade igrače na deficitarnim pozicijama.

Nedostatak Marinovića je možda jedino to što nije imao iskustvo vođenja igrača sa svojeglavim igračima sa višemilionskim iznosima na svojim računima, no uz podršku takvih igrača sa sjajnim karakterom kakav je u prvom redu Edin Džeko, ali i Miralem Pjanić, Marinović bi lako ovladao i takvim igračima. Posebno kada vide da zna šta radi.

Treći scenarij koji bi jedino mogao uroditi plodom je dovođenje velikog stranog ili domaćeg trenerskog imena koje već ima ranije uspjehe sa reprezentativnim selekcijama i klubovima, a za koje Fudbalski savez BiH napokon ima dovoljno novca.

Valjda će nakon 25 godina pogrešnih odluka u Fudbalskom savezu BiH shvatiti da biranje selektora koji su bili zvučna igračka imena, a nisu trofejni treneri gotovo sigurno donosi katastrofu.

(Reprezentacija.ba)