Robert Prosinečki izabran je u januaru 2018. godine za selektora reprezentacije BiH i u svoj novi angažman krenuo je prepun elana.

“U Azerbejdžanu sam imao sve, ali nisam imao vrhunske igrače. U BiH imam sve što mi treba za uspjeh” poručio je Prosinečki svojim prijateljima kada je krenuo u borbu za mjesto selektora protiv Amara Osima.

I krenulo je solidno. U prijateljskim utakmicama izgledali smo solidno, pobijedili Bugarsku i Koreju u gostima, remizirali sa Senegalom i Crnom Gorom… Došla je i Liga Nacija u kojoj smo, istina i uz dozu sreće, napravili odlične rezultate i bili prvi ispred Austrije i Sjeverne Irske za veliku euforiju naših navijača. Prosinečki je potom dogovorio i prijateljsku utakmicu protiv Španije i time dodatno digao rejting cijeloj reprezentaciji.

Uoči kvalifikacija sve je izgledalo ružičasto. BiH je imala i glavu i rep i tako smo i počeli kvalifikacije – pobjedili smo Armeniju bez većih problema sa 2:1, a onda za par dana protiv Grčke krenuli furiozno. 2:0 u startu utakmice – činilo se kako ćemo stare dužnike dotući do koljena i napokon svima pokazati da je BiH ustvari skriveni “europski Brazil” kojemu je trebao kvalitetan trener da taj talenat dođe do izražaja. No, na poluvremenu sve je krenulo nizbrdo i ubrzo je pala maska “europskih brazilaca” i udarila od blatnjavo balkansko tlo.

Grčka je u drugom dijelu igre pokazala sve mane našeg tima i odnijela bod iz Zenice i očigledno otvorila rane našem timu koje Prosinečki neće uspjeti kasnije zaliječiti. Tri mjeseca poslije bez ispaljenog metka izgubili smo od nama anonimne Finske i čini se da se od tad, pa do današnjeg poraza od Armenije nismo se uspjeli oporaviti od tog “knock downa”.

Dovoljno za krah svega što je u proteklih više od godinu i pol na klupi Bosne i Hercegovine radio i gradio Robert Prosinečki. A nažalost, moderni fudbal nosi takav tempo u kojemu se trpi sve osim loših rezultata… Šteta, jer je Robi Prosinečki stvarno velika faca i nije zaslužio ovakav kraj!

I ako se na kraju pitamo – ko je kriv za neuspjeh Roberta Prosinečkog – jedini odgovor se krije u pokazivanju prstom na one koji su na mjesto selektora Bosne i Hercegovine, po ko zna koji put, postavili veliko igračko ime, ali neiskusnog selektora koji nema ranije velike uspjehe sa nekom drugom reprezentacijom ili klubovima.

Jer osvojeni Kup Srbije sa Crvenom Zvezdom i stotinjak utakmica u trenerskom CV-u očigledno nije dovoljno za uspjeh na klupi BiH ili neke druge velike reprezentacije. Bez obzira na blistavu igračku karijeru kakvu je imao Prosinečki.

(Reprezentacija.ba)