Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je savladala Lihtenštajn, ali u prilično tihoj atmosferi na Bilinom Polju, jer na tribinama nije bilo organiziranih navijačkih skupina, između ostalih ni “BH Fanaticosa”.

Popularni “BHF” je prvobitno ušao na stadion, ali je kasnije napustio stadion zbog odluke policije da jednom njihovom članu oduzme majicu sa uvredljivim natpisom “ACAB” što u prijevodu znači “svi policajci su kopilad”.

Navijač je bez obzira na uvredljivi sadržaj na javnom događaju visokog rizika vraćen na tribinu, ali je ipak ubrzo cijela navijačka grupa odlučila revoltirana napustiti stadion.

Iz MUP ZDK ističu kako su zadovoljni organizacijom i realizacijom utakmice, te da su intervenisali samo u jednom slučaju, upravo ovom gore navedenom.

“Kako je potvrđeno, policijski službenici su intervenirali samo u jednom slučaju, kada je jedan od navijača ”BH Fanaticosa” nosio spornu majicu s uvredljivim sadržajem za pripadnike policije. Policijski službenici su izveli navijača s tribine, a nakon što je skinuta sporna majica navijač je vraćen na stadion. Navedenom licu će zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu biti izdat prekršajni nalog.” navode iz MUP ZDK.

MUP ZDK je prije utakmice, pozivajući se na Zakon o sigurnosti organizacije sportskih takmičenja u ZE-DO Kantonu najavio kako će se prekršajem smatrati:

  • unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje,
  • pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana koje potiču na mržnju i nasilje,
  • prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sportskom takmičenju.

“Radi vršenja represije nad navijačima Bosne i Hercegovine, BHF je napustio sjevernu tribinu u Zenici.” kratko su saopštili iz “BH Fanaticosa” i objavili fotografiju sporne majice.

(Reprezentacija.ba)