Nakon pet sezona provedenih u Sheriffu, bh. desni bek Mateo Sušić (28) ovog ljeta se vratio u Cluj, iz kojeg je upravo 2015. godine prešao u redove moldavskog prvaka.

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

Sušić je sa Sheriffom osvojio tri titule, te dva trofeja kupa, a za portal Reprezentacija.ba otkrio je zbog čega se odlučio na odlazak iz Tiraspola.

Nije bilo teško donijeti odluku

“Prvenstveno zbog promjene, te malo jače i konkurentnije lige, pošto se u Moldaviji sve vrtilo oko Sheriffa i koliko ćeš bodova da budeš ispred na kraju godine. Nema konkurencije, nema ničega i onda kao igrač ne napreduješ, samo stagniraš. Kada me Cluj kao prvak Rumunije zvao, pomislio sam zašto ne, jer sam već bio tamo, znam kakva je liga, tako da nije bilo uopšte teško donijeti tu odluku da se vratim”, kaže na početku razgovora Sušić.

Iza njega i njegove nove momčadi je odličan nastup na europskoj sceni. Cluj je u Ligi šampiona redom izbacivao favorizovane Astanu, Maccabi Tel Aviv i Celtic, a potom je eliminisan u play-offu od Slavije Prag, što mu je donijelo direktan plasman u grupnu fazu Europa lige.

“Cilj je bio da uđemo u Europa ligu. Uspjeli smo doći do play-offa lige Lige šampiona, a s obzirom da smo imali baš neugodan žrijeb, svakako da smo zadovoljni. U svakom kolu smo bili nenosioci. Astana, Maccabi, pa Celtic. Slavia se na kraju ispostavila kao prejaka i po meni najjača ekipa od te četiri sa kojima smo igrali”.

Voljom žrijeba Cluj će igrati u grupi “E” zajedno sa momčadima Lazija, Celtica i Rennesa.

Foto: Imago

“Kako smo prolazili ova pretkola u Europi vjerovali smo da možemo, tako da i sad vjerujemo da možemo, iako mislim da je to jedna od najjačih grupa koje smo mogli dobiti. Nisu sad ekipe tipa Manchester Uniteda, ali npr. ekipa Rennesa je trenutno druga u Francuskoj, osvajač je kupa, baš kao i Lazio. Tu je i taj Celtic sa kojim smo se već susreli. Trebamo dokazati da nije bilo slučajno što smo ih prošli”.

Kao najveću prijetnju njegovoj ekipi u borbi za naslov prvaka ove sezone vidi Viitorul.

“Steaua je uvijek glavni konkurent. Međutim, oni su jako loše ušli u prvenstvo. Mi smo većinu prvenstva igrali sa drugom ekipom, pošto je prva igrala Europu, tako da je ta druga ekipa dobro odradila svoj dio posla. Bili smo prvi do tog posljednjeg kola i susreta protiv Astre, gdje smo dobili tri crvena kartona i gdje su protiv nas dosuđena dva penala. Međutim, vjerujem da ćemo se već iduće kolo vratiti na poziciju koja nam pripada. Uz Steauu imate još Craiovu i Viitorul, kao glavne konkurente za naslov, iako ja osobno mislim da će to biti Viitorul”.

Vjeruje u plasman na EP

Sušić je za reprezentaciju BiH debitovao 25. marta 2016. godine u prijateljskoj utakmici sa Luksemburgom. Upisao je ukupno pet nastupa, a posljednji put dio tima bio je u utakmici kvalifikacija za SP 2018. godine protiv Estonije, odigranoj 10. oktobra 2017. godine.

Poziv novog selektora Roberta Prosinečkog još nikad nije dobio, ali vjeruje kako se njegovim prelaskom u Cluj stvari mogu promijeniti.

“Zašto da ne. Svaki igrač koji je bio dio reprezentacije nada se kako će biti ponovo. Tako i ja mislim ako nastavim dobro da igram i ako ostvarimo još neke zapažene rezultate u Europi, selektor možda obrati pažnju na mene, iako ne znam da li sam tip igrača koji odgovara njemu i njegovoj viziji fudbala. Mnogo zavisi i od toga, ne samo od mojih igara”.

Foto: Reprezentacija.ba

Optimista je po pitanju plasmana na EP unatoč lošem startu kvalifikacija.

“Mislim svakako da ima šanse. U toj Ligi nacija smo pokazali da možemo. Kvalifikacije smo krenuli dobro do te nesretne utakmice sa Grčkom, gdje su oni bili potpuno nemoćni i na kraju osvojili bod. Mislim da smo jedino u toj utakmici protiv Finske podbacili, dok smo protiv Italije pokazali da imamo kvalitet, ali opet izgubimo utakmicu koju smo morali da dobijemo, s obzirom na igru koju smo prikazali. Bili smo puno bolji od Italijana po mom viđenju. BiH ipak ima kvalitetne igrače i ja vjerujem da će se uspjeti izboriti taj odlazak na EP”, kaže za kraj Sušić.

(Reprezentacija.ba)