U prostorijama Općine Novi Grad u Sarajevu večeras je svečano promovisana monografija „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“ autora Branka Tomića.

Promociji su prisustvovali nekadašnji i sadašnji reprezentativci Bosne i Hercegovine, članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH, članovi stručnih štabova naših reprezentativnih selekcija, te veliki broj fudbalskih radnika, predstavnika medija i mnogih drugih.

„Ideja o izdavanju ove monografije je postojala odavno u NS/FS BiH. Međutim, kad su Olimpijski komitet i Branko Tomić bh. sportu podarili sličnu monografiju, shvatili smo da je vrijeme da i Savez objelodani svoj projekat, te da i on ugleda svjetlost dana“, rekao je predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić i nastavio:

„Nikada nije lako pisati o nečemu, a posebno je teško pisati o stogodišnjem razvoju fudbala u BiH, naročito ako se u obzir uzmu sva društveno-politička i istorijska previranja. Postojala je opasnost da se zaborave i izgube dokazi o tom pređenom putu i izazovima koji su na njemu stajali. Današnje generacije u skoro svim sferama života misle kako sve od njih potiče, a rijetko kad zaviruju u daleku prošlost smatrajući da ona pripada njihovim prethodnicima. Mi imamo čime da se ponosimo jer više od sto godina fudbal se igra na ovim prostorima. Vrijeme dijeli generacije i svaka od njih ima svoja obilježja i dostignuća. U tom hodu postoje i vrijednosti koje sve povezuju i čine ih neprolaznim. Tu povezicu vidimo večeras na ovom mjestu gdje se okupio veliki broj sportskih radnika i sportista čije su biografije i slike ispunile stranice ove monografije. Pred nama je monografija koja svjedoči i potvrđuje naše postojanje, dokazujući kontinuitet nogometa na ovim prostorima. Hvala autoru Branku Tomiću što nam je podario ovo značajno djelo.“

O monografiji i istoriji fudbala na ovim prostorima govorio je i jedan od recenzenata Mirsad Fazlagić, a Branko Tomić je pozdravio prisutne i između ostalog rekao:

„Na koricama „Fudbalske riznice bosanskohercegovačkog nogometa“ piše da sam ja autor, a zapravo njeni pravi stvaraoci su brojni naši asovi koji su majstorstvom i sjajnim rezultatima ispisivali istoriju ovog sporta u BiH i izvan njenih granica u proteklih stotinu godina. Hvala NS/FS BiH koji mi je, kao i Olimpijski komitet prije pet godina pružio šansu i svesrdnu podršku u realizaciji ovog projekta. Bez njihove pomoći ovih knjiga sigurno ne bi bilo. Nakon promocije „Olimpijskog spomenara“ 2018. godine mislio sam da zaključim svoje sportsko spisateljstvo jer je trogodišnje traganje za velikim brojem olimpijaca bilo izazovno, ali i iscrpljujuće. U tom trenutku mi fudbal nije padao na pamet, ali jeste mom prijatelju Saidu Fazlagiću, generalnom sekretaru Olimpijskog komiteta BiH koji mi nije dao mira sve dok nisam iscrtao osnovne konture „Fudbalske riznice“. Tada više nije bilo uzmicanja, pogotovo nakon prvog razgovora u Nogometnom savezu gdje sam dobio punu podršku za predloženi plan. Naravno da sam znao šta me čeka, ali sam vjerovao da će mi iskustvo koje sam sticao baveći se aktivno sportskim novinarstvom više od 50 godina biti od ogromne koristi. I bilo je, ali ne i dovoljno da bi nastala ova monografija. Valjalo je razgrnuti blago u nekoliko arhiva i sabrati biografije 425 reprezentativaca od Slavka Zagorca za vrijeme Kraljevine Jugoslavije do generacije Edina Džeke. Pomoglo mi je još mnogo ljudi i prijatelja, niko me nije iznevjerio. Niko me nije ničim uslovljavao i sve u monografiji je moj kriterij koji sam oslanjao samo na činjenice i birane izvore. Ako se negdje i otkrije neka nepreciznost, to je samo moj grijeh, ali zlih namjera u ovim knjigama nema. Prednost sam dao vrijednostima u kojima novi naraštaji treba da nađu svoje uzore jer mi imamo čime da se ponosimo. Asova imamo i danas, a vjerujem da će ih biti i sutra. Ne smijemo dozvoliti zaboravu da nam u svoje tmine odvlači zlatna imena koja su obilježila prohujalo stoljeće. Osnovni cilj riznice je bio to, zadržati sjećanje i pamtiti. Dakako, otvarati i nove horizonte. Da li sam uspio u tome vi ćete ocijeniti prelistavajući ove knjige.“

Branko Tomić je prve primjerke monografije uručio selektoru reprezentacije BiH Robertu Prosinečkom i kapitenu Edinu Džeki.

(Reprezentacija.ba)