Ženska A reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ u Sarajevu Maltu sa 2:0 u susretu drugog kola kvalifikacija za Euro 2021, prenosi zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Ovo je bila druga pobjeda naših reprezentativki u kvalifikacijama, nakon što su prije nekoliko dana deklasirale Gruziju sa 7:1 u Zenici.

U prvih 45 minuta terensku inicijativu je imao bh. tim, a najbolje prilike su propustile Aida Hadžić u 11’ kad je glavom loptu poslala pored gola, te Dajana Spasojević u 17’ kad su reprezentativke Malte izblokirale njen pokušaj iz povoljne pozicije.

Dorianne Theuma je dobro pokušala sa distance za gostujući tim u 36’, ali je Dijana Haračić izbacila loptu u korner.

I u drugom periodu igre više je napadala reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Foto: Fudbalski savez BiH

Nakon nekoliko propuštenih prilika izabranice Samire Hurem u 72’ dolaze do prednosti. Sofija Krajšumović je poslala loptu u protivnički kazneni prostor za Milenu Nikolić koja se oslobađa svojih čuvarki i sa 12 metara pogađa mrežu.

Merjema Medić u 80’ šalje loptu za Milenu Nikolić koja kreće sama ka protivničkom golu i postiže drugi pogodak za reprezentaciju BiH.

Po završetku utakmice selektorka Samira Hurem je izjavila:

„Kao što smo i najavili, Malta se pokazala kao teži i kvalitetniji protivnik od Gruzije. To je iskusna ekipa koja je došla sa željom da osvoji bodove. Čestitam svojim igračicama jer bili smo pod pritiskom. Ipak je ovo mlada ekipa, ali pokazali smo da smo bolji i da smo kvalitet. Mlada Sofija Krajšumović je pokazala potencijal. Protiv Gruzije je postigla gol, a danas je takođe odigrala veoma značajnu ulogu po ulasku u igru. Čestitam još jednom igračicama na zasluženoj pobjedi i odličnom otvaranju kvalifikacija.“

Foto: Fudbalski savez BiH

Reprezentacija BiH kvalifikacije nastavlja 4. oktobra gostujućom utakmicom protiv Danske.

Bosna i Hercegovina-Malta 2:0 (0:0)

Stadion: Asim Ferhatović-Hase, Sarajevo.

Sutkinja: Cansu Tiryaki (Turska).

Pomoćne sutkinje: Betul Nur Yilmaz, Sedef Aktan (Turska).

4. sutkinja: Neslihan Muratdagi (Turska).

Golovi: 1:0 Nikolić (72’), 2:0 Nikolić (80’).

Žuti kartoni: Spasojević (BiH), Sciberras (Malta).

Bosna i Hercegovina: Dijana Haračić, Šejla Selimović (70. Valentina Šakotić), Melisa Hasanbegović, Marija Aleksić, Dajana Spasojević, Aida Hadžić (67. Sofija Krajšumović), Milena Nikolić, Merjema Medić, Selma Kapetanović (90. Nikolina Milović), Azra Hamzić, Amela Kršo. Selektorka: Samira Hurem.

Malta: Janice Xuereb, Stefania Farrugia, Dorianne Theuma, Ylenia Carabott (59. Emma Xuereb), Rachel Cuschieri (81. Alishia Sultana), Maria Farrugia, Shona Zammit, Jade Flask, Charlene Zammit, Brenda Borg (88. Martina Borg), Nicole Sciberras. Selektor: Mark Anthony Gatt.

(Reprezentacija.ba)