Fudbalska selekcija BiH danas je počela pripreme za kvalifikacione utakmice sa Lihtenštajnom i Armenijom, a selektor Robert Prosinečki se obratio prisutnim novinarima u Zenici.

U naredna dva duela za Zmajeve neće nastupiti Kenan Pirić i Zoran Kvržić zbog povreda.

Prosinečki vratio Vladana Kovačevića u A selekciju BiH

“Pirić je jučer dobio jedan udarac, bio je u bolnici i ima potres mozga. Zbog toga smo zvali Kovačevića. Što se tiče Kvržića, on je došao na okupljanje, ali neće moći konkurisati za mečeve sa Lihtenštajnom i Armenijom. Na raspolaganju imamo ukupno 24 igrača i nikoga više nećemo zvati. Sarić se žali na laganu povredu, tako da ćemo vidjeti šta će biti s njim”, kazao je Prosinečki i prokomentarisao probleme na desnoj strani:

“Sigurno da nas zabrinjava naša desna strana, jer imamo samo Todorovića, koji u posljednje vrijeme ne igra mnogo u Kielu. Darko je bio jako dobar u duelu sa Italijom. S obzirom da smo samo njega imali protiv Italije, zato smo zvali Krvžića, koji se nažalost povrijedio. On je iskusan, igrao je jako dobro u Rijeci. Ipak, nešto ćemo pokušati napraviti da budemo dobri u naredne dvije utakmice.”

Prosinečki smatra da Zmajevi ne bi trebali imati većih problema u četvrtak sa Lihtenštajnom.

“Bilo bi super da u prvom poluvremenu riješimo sve dileme protiv Lihtenštajna, pa da u nastavku priliku dobiju mlađi igrači. Razmišljamo samo o pobjedi. Meni je najvažnije da u narednih nekoliko dana svi budu zdravi. Sigurno je da nas sa Armenijom očekuje teži susret nego protiv Lihtenštajnom.”

Selektor je odgovorio i na pitanje zbog čega u reprezentaciji nisu Izet Hajrović i Mario Vrančić.

“Vrančić ne igra mnogo u Premiershipu. Dinamo i Hajrovića gledam redovno. Hajrović je posljednju utakmicu ušao s klupe protiv Hajduka. Igrači koji su tu su oni koje sam ja pozvao i na koje sam računao u Ligi nacija i na početku kvalifikacija. Oni su za mene najbolji trenutno i nadam se da će u narednim mečevima pokazati to.”

Za kraj, Robi je istakao da mu je drago što će Begović karijeru nastaviti u azerbejdžanskom Qarabagu te da će dobiti poziv koliko bude standardan.

“Drago mi je što je Begović otišao u Qarabag. Vrijeme mu je bilo da ode i da brani. Nije branio u Bournemouthu, morao je tražiti neki drugi klub. Ukoliko bude branio, nikakav problem neće biti da ga pozovem opet”

(Reprezentacija.ba)