Ženska A reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici Gruziju sa 7:1 u susretu prvog kola kvalifikacija za Euro 2021, javlja zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Već u 1’ bh. tim je imao veliku priliku. Dajana Spasojević je iskosa sa lijeve strane poslala loptu iza leđa gruzijske golmaniceTatie Gabunia, ali su odbrambene igračice izbacile loptu sa gol-linije. U nastavku akcije lopta se odbila do Mejreme Medić koja sa desetak metara nije bila precizna.

Foto: Fudbalski savez BiH

Izabranice Samire Hurem do prednosti dolaze u 5’. Selma Kapetanović je centrirala sa lijeve strane, a Spasojević glavom sa 8 metara loptu šalje u mrežu.

Pet minuta poslije prednost je udvostručena. Amela Kršo je izvela slobodan udarac sa desne strane, Marija Aleksić je skrenula loptu na peterac odakle Melisa Hasanbegović pogađa za 2:0.

Aleksić je u 13’ sa tridesetak metara odlično uposlila Milenu Nikolić u gruzijskom kaznenom prostoru, a kapitenka reprezentacije BiH je precizna za 3:0.

Melisa Hasanbegović u 23’ upošljava Aidu Hadžić koja se odlično snalazi u protivničkom šesnaestercu i postiže četvrti gol za našu nacionalnu selekciju.

Foto: Fudbalski savez BiH

U 43’ dosuđen je penal za bh. tim. Milena Nikolić ulazi u kazneni prostor gdje je prekršajem zaustavlja Nino Sutidze. Jedanaesterac je precizno izvela Marija Aleksić za 5:0.

I šesti pogodak na utakmici postignut je sa „bijele tačke“. Nino Pasikashvili je igrala rukom u svom šesnaestercu, a ovaj put Nikolić izvodi penal i postiže pogodak.

Spasojević u 81’ centrira sa desne strane na peterac, a Sofija Krajšumović postiže sedmi gol za Bosnu i Hercegovinu.

Gruzijke u 90’ postižu pogodak preko Ane Cheminava za konačnih 7:1.

Foto: Fudbalski savez BiH

Selektorka Samira Hurem je nakon utakmice izjavila:

„Čestitam igračicama na pobjedi. Bilo je divno gledati ih, naročito u prvih 20 minuta. Nakon toga bilo je i padova u igri, vjerovatno smo se opustili zbog rano postignutih golova. Insistirali smo na tome da nastavimo da dižemo igru na viši nivo. Ova pobjeda nam pobjeda nam mnogo znači na otvaranju kvalifikacija. Ni sami nismo očekivali ovoliko golova i bilo je lijepih akcija sa naše strane.“

Hurem se osvrnula i na narednu utakmicu: „Nadam se da ćemo neke stvari ispraviti do utakmice sa Maltom, jer je to jača reprezentacija. Moraćemo biti još bolji i sigurniji. Vjerujem da ćemo na treninzima ispraviti neke greške i da ćemo pobijediti u narednom meču.“

Naša reprezentacija će meč sa Maltom odigrati 3. septembra u 17:00 sati na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina-Gruzija 7:1 (5:0)

Trening centar NS/FS BiH, Zenica.

Sutkinja: Katarzyna Lisiecka-sek (Poljska).

Pomoćne sutkinje: Katarzyna Wojs, Paulina Baranowska (Poljska).

1.sutkinja: Michalina Diakow (Poljska).

Golovi: 1:0 Spasojević (5’), 2:0 Hasanbegović (10’), 3:0 Nikolić(13’), 4:0 Hadžić (23’), 5:0 Aleksić (43’, penal), 6:0 Nikolić (51’, penal), 7:0 Krajšumović (81’), 7:1 Cheminava (90’).

Žuti kartoni: Gabunia (Gruzija).

Bosna i Hercegovina: Almina Hodžić, Šejla Selimović (54. Valentina Šakotić), Melisa Hasanbegović, Marija Aleksić, Dajana Spasojević, Aida Hadžić (71. Đula Velagić), Milena Nikolić, Mejrema Medić (63. Sofija Krajšumović), Selma Kapetanović, Azra Hamzić, Amela Kršo. Selektorka: Samira Hurem.

Gruzija: Tatia Gabunia, Gvantsa Kadagishvili (Mariam Danelia), Nino Pasikashvili, Nino Chkhartishvili, Lela Chichinadze (66. Tamriko Salukvadze), Khatia Tchkonia, Mariam Kalandadze, Nino Sutidze, Teona Todadze, Elene Raukh, Teona Bakradze (83. Ana Cheminava). Selektor: Levan Bajelidze.

(Reprezentacija.ba)