Najbolji bh. teniser, Damir Džumhur, već mjesec i po dana radi sa Petrom Popovićem, koji je nekada trenirao Ivu Karlovića, Filipa Krajinovića, Andreu Petković, Olgu Danilović…

Iza Damira je nastup na US Openu, gdje je eliminisan u drugom kolu od Rogera Federera, kojem je pružio vrlo dobar otpor, sa čim se slaže i Popović.

“Meč je bio odličan. Prvi set, prva četiri gema Roger je bio malo stegnut. Damir je to iskoristio, napravio je dupli brejk. Roger je još bio nesiguran na startu drugog seta, taj ludi poen na brejk lopti, stigao je nemoguć drop shot Federera, ali je ostavio cijeli teren – samo da je Damir ljepše pogodio taj slajs po paraleli, Roger ne bi mogao ni da priđe lopti, ali tu nije dobro zahvatio. Izvuče taj poen, izvuče taj gem, onda se Roger opustio, krenuo da udara i da igra bolje. Šteta”, kazao je Popović za Sport klub i nastavio:

“I onda u trećem seti brejk lopte – sreća na cahllengeu za koji milimetar i ponovljen poen, zatim je Damir promašio penal na bekhendu, bespotrebno je odigrao iz skoka i pogodio mrežu. Poslije je Federer zaigrao mnogo bolje, posljednjih set i po, potpuno je pronašao servis, ali je uprkos tome Damir imao četiri-pet šansi”.

Popović je bio veoma zadovoljan onim što je Džumhur pokazao u tom meču.

“Stvarno ekstremno dobar nivo. Šta je tu mogao Damir, morao je da iskoristi te šanse. Roger bi upao u nervozu, i on je čovjek. Ne slažem se da Roger nije bio sav svoj. Nije bio svoj prva četiri gema, još mu se vrte u glavi meč lopte na Wimbledonu, ali poslije toga je igrao”.

Džumhurov najbolji plasman na ATP listi bilo je 23. mjesto. Trenutno je 99., a Popović smatra da u budućnosti Damir može doći nadomak Top 10.

“Prvih nekoliko sedmica sam ga upoznavao da vidim šta treba da se radi. Sad imam jasan plan i jasnu ideju. Damir je imao mnogo povreda ove godine – pet, šest – tako da nije mogao da uhvati ritam treninga. Forma mu se stvarno digla, dostigli smo vrhunac forme za ovaj US Open, što je u prvom kolu, nakon onog prvog dijela gdje je bio stegnut, pokazao jer je razorio protivnika. Ovaj se borio za gem, tako da ide u dobrom pravcu. Kratkoročni ciljevi su odlazak na mnogo jak Challenger ovdje u Americi, tu bi trebalo da osigura boravak u Top 100, onda idemo dalje. Cilj je da uđe u Top 50. Svakako, ako se bude ponašao i radio kao što radi posljednjih sedmicu dana, može da dostigne i Top 15 u nekoj daljoj budućnosti. On može čak da se približi i Top 10, ali to je sada jako daleko jer treba da uhvati kontinuitet i svemu – u radu i ponašanju, onda će biti dobro”, dodao je Popović.

(Reprezentacija.ba)