Željezničar i Sarajevo večeras igraju 139. vječiti derbi, a mi vam donosimo 10 stvari koje trebate znati uoči ovog duela.

1.Željo uspješniji u međusobnim duelima

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 138 zvaničnih utakmica. Željo je uspješniji, ostvario je 43 pobjede, 53 meča su okončana bez pobjednika, dok Sarajevo ima 42 trijumfa. Gol razlika je na strani Željezničara (166:165).

Željezničar i Sarajevo večeras igraju 139. gradski derbi

2. Haris Kaljanac glavni sudija

Duel vječitih rivala će odlukom FS BiH suditi Haris Kaljanjac iz Sarajeva. Asistirat će mu Senad Ibrišimbegović (Travnik) i Amer Macić (Mostar), dok je uloga četvrtog suca pripala Irfanu Peljti (Sarajevo). Peti sudac je Admir Šehović (Sarajevo), a šesti Dragan Petrović (Banja Luka).

3. Utakmica u direktnom TV prijenosu

Meč Željezničar – Sarajevo bit će u direktnom TV prijenosu. Derbi sa Grbavice uživo će prenositi kanal Moja TV. Susret počinje u 20,00 sati.

4. Navijačima Sarajeva 1.573 ulaznice

Navijači FK Sarajevo za večerašnji derbi dobili su 1.573 ulaznice. Sve karte su rasprodate, a popularne “Horde Zla” okupljaju se na Vrbanja mostu od 17,00 sati. Ulazak na stadion za navijače FK Sarajevo bit će moguć u periodu između 17,00 i 18,30 sati, nakon čega se kaprije zatvaraju.

5. Osim i Musemić se sastaju peti put

Osim i Musemić se sastaju peti put, obojica imaju po jedan trijumf

Večerašnji susret će biti peti međusobni između Amara Osima i Husrefa Musemića (u obzir uzeti susreti kada su Osim i Musemić bili na klupama Želje i Sarajeva). U prethodna četiri Osim je slavio jednom, dva meča su završena bez pobjednika, a jednu pobjedu je ubilježio Musemić.

6. Oba tima još uvijek bez poraza u tekućoj sezoni

Nakon šest odigranih kola FK Sarajevo je prvo na tabeli sa 14 osvojenih bodova i još uvijek je bez poraza. Njihov najveći rival i večerašnji protivnik Željezničar je drugi sa dva boda manje i nije poražen u dosadašnjih šest kola.

7. Gradski rivali daju pet U21 reprezentativaca BiH

Pet mladih bh. reprezentativaca mogli bi večeras gledati na Grbavici. Vladan Kovačević, Besim Šerbečić, Halid Šabanović i Andrej Đokanović aktuelni su U21 reprezentativci BiH i nastupaju za FK Sarajevo. S druge strane, Petar Bojo je igrač Željezničara i nalazi se na spisku selektora U21 BiH Vinka Marinovića.

8. Na posljednja četiri derbija na Grbavici postignuto 13 pogodaka

Željezničar je u posljednja četiri gradska derbija na stadionu Grbavica ostvario dvije pobjede, jedan duel je završen bez pobjednika, dok je jednom slavilo Sarajevo. Ono što raduje sve ljubitelje fudbala jeste podatak da je na posljednja četiri meča na Grbavici postignuto 13 golova.

9. Kladionice daju prednost Željezničaru

Kladionica “Mozzart” nudi odlične kvote za večerašnji duel. Blaga prednost je data Željezničaru, ali ni Sarajevo nije bez šansi. Kvota na pobjedu Željezničara u kladionici “Mozzart” je 2.65.

Kladionice daju prednost Željezničaru u gradskom derbiju protiv Sarajeva

10. Sarajevo razbilo Želju u posljednjem međusobnom meču

Posljednji gradski derbi odigran je 6. aprila 2019. godine na Grbavici, kada je Željezničar poražen od Sarajeva visokim rezultatom 0:3. Lazić, Velkoski i Tatar su pogađali za Sarajevo, koje je na kraju osvojilo duplu krunu u sezoni 2018. / 2019.

(Reprezentacija.ba)