Jedan od pet novajlija na spisku selektora BiH Roberta Prosinečkog za predstojeće kvalifikacione utakmice sa Lihtenštajnom i Armenijom je stoper poljske Korone Kielce Adnan Kovačević (25).

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

Kovačević je za portal Reprezentacija.ba iznio prve utiske nakon poziva kojem se, kako kaže, potajno nadao.

Potajno se nadao pozivu

“Iznenadio sam se, iako sam se možda potajno nadao pozivu s tim da igram tu konstantno i da sam kapiten od ove sezone. Stoga sam očekivao da u skorije vrijeme dobijem poziv”, rekao je Kovačević i nastavio:

“Sigurno da bih volio da dobijem šansu i da igram. Borit ću se za svoje mjesto u ekipi. Prvo mi je okupljanje, pa ćemo vidjeti šta će biti”.

Utakmicu sa Armenijom je okarakterisao kao vrlo nezgodnu.

“Neće to biti nimalo jednostavne utakmice, pogotovo ta druga sa Armenijom. Armenci su i u prvoj utakmici na Grbavici pokazali koliko su nezgodni, a vidjeli smo da su pobijedili i Grčku u gostima”.

Foto: MB Media

Njegov klub je prvih pet kola u Ekstraklasi osvojio četiri boda, što je ispod očekivanja.

“Nismo startali onako kako smo zamislili, iako smo prvu utakmicu pobijedili. Ni raspored nam nije bio nešto najbolji i imamo malo bodova iz tih pet utakmica. Cilj je da se svake godine izbori play-off, da se bude među prvih osam ekipa, pa tako i ove sezone. Nadam se da ćemo se malo probuditi i početi da osvajamo bodove”.

Zadovoljan je svojim igrama, a kapitenska traka koju je dobio ove sezone predstavlja mu dodatnu odgovornost.

Zreliji i bolji iz sezone u sezonu

“Treća mi je sezona i mogu reći da sam svake sezone zreliji i puno bolje igram, zadovoljniji sam, od ove sezone i kapiten, što mi je jedna dodatna odgovornost. Radim da budem još bolji i da ostvarujem dobre rezultate sa klubom”.

Uporedio je poljsku Ekstraklasu sa Premijer ligom BiH, gdje je prethodno branio boje Sarajeva.

“Mislim da je velika razlika. U Premijer ligi BiH opet ima mnogo dobrih igrača koji bi ovdje mogli igrati bez problema. Ali što se tiče tih stadiona, infrastrukture, to je na puno većem nivou. Uslovi su vrhunski, a liga je takva da nema favorita. I kad igrate recimo sa Legijom niste sigurni da ćete izgubiti, već znate da imate neke šanse, da oni nisu kao Barcelona u Španiji. Ovdje se ne zna ko će koga pobijediti i stoga je liga specifična”.

Foto: Imago

Kaže kako i dalje prati svoj bivši klub, te da ga raduju njegovi uspjesi.

“Raduje me naravno. Pratio sam i prošle sezone. Pogledao sam sigurno 70-80% utakmica. I sinoć sam poslije svoje odmah pogledao drugo poluvrijeme utakmice sa Radnikom. Zadovoljan sam. Sigurno da me raduje uspjeh kluba. Šteta što u Evropi nisu napravili nešto više. U toj utakmici sa BATE-om su mogli ostvariti bolji rezultat. Da su bili kompletni, vjerujem da bi bilo sasvim drugačije. Pokazali su da imaju kvalitet i da se mogu nositi sa takvim ekipama koje igraju Evropu već dugo vremena i svake godine prave dobre rezultate”, dodao je Kovačević.

(Reprezentacija.ba)