Selektor naše A reprezentacije Robert Prosinečki danas je saopštio imena fudbalera na koje računa za predstojeće kvalifikacione susrete.

Prosinečki je za duele sa Lihtenštajnom (5. septembra u Zenici) i Armenijom (8. septembra u Jerevanu) pozvao 25 igrača, a novi fudbaleri su Jasmin Burić, Marko Mihojević, Adnan Kovačević, Zoran Kvržić te Irfan Hadžić.

“Marka znam još iz prve utakmice protiv SAD-a. Nakon toga je otišao u PAOK, sada je u Aue-u i igra jako dobro. Došao je na ovaj spisak, jer imamo mnogo problema u zadnjoj liniji. Šunjić se jučer povrijedio i ne znamo da li će biti spreman za utakmice. Zukanović je promijenio klub i tek je počeo sa treninzima. Kovačević igra veoma dobro u Koroni. Želimo da proširimo spisak i da vidimo kakvi su oni. Kvržić je prije igrao na desnom krilu, ali u zadnje vrijeme kod Bišćana igra desnog beka. Pruža veoma dobre partije, kapiten je i jedan od najboljih igrača. Igra na poziciji, gdje mi imamo problema. Tu je i Todorović, promijenio je klub, ali nije standardan u Kielu”, rekao je Prosinečki i prokomentarisao Irfana Hadžića te situaciju sa Seadom Kolašincem:

“Irfan Hadžić je pokazao svoje kvalitete. Potpisao je za Akhisar, koji je u drugoj ligi, ali to je dobar klub. Druga turska liga nije uopšte loša i njega želimo da vidimo na djelu. Drago nam je što se Seo vratio. Igrao je protiv Burnleya nekih 15-tak minuta. Nadamo se da će biti s njim sve u redu. “

Prosinečki pozvao 25 fudbalera za duele sa Lihtenštajnom i Armenijom

Selektor je istakao kako je važno za kompletan tim da je situacija oko Edina Džeke i njegovog ostanka u Romi konačno završena.

“Edin je naš kapiten i jedan od najboljih naših igrača svih vremena. Nama je važno da on dođe na okupljanje da je završio sve i potpisao novi ugovor sa Romom. Sretan je gore i to nam mnogo znači.”

Zmajevi imaju samo četiri boda iz četiri kola i šest bodova je imperativ u naredna dva susreta. Prosinečki smatra da njegovi izabranici nemaju pravo na kiks.

“Nemamo više pravo na kiks. Koliko god mi pričali da su lagane utakmice, one to neće biti. Pogotovo se to odnosi na Armeniju, koja je pobijedila Grčku u gostima. Ipak, mi moramo razmišljati o šest bodova iz ova dva susreta. Nakon toga čekat ćemo u desetom mjesecu Fince ovdje, pa putujemo u Grčku. Finska i Grčka igraju međusobno i taj će meč mnogo odlučivati. Momci su pokazali da mogu igrati protiv svakoga. Najveći kiks nam je bio u Finskoj, kada nismo bili pravi. U Italiji smo odlično odigrali, ali nismo ostvarili pozitivan rezultat”, poručio je Prosinečki.

Robi vjeruje da će bh. reprezentativci u veznom redu pokzati svoj kvalitet u narednim utakmicama i da neće biti problema protiv Lihtenštajna i Armenije.

“Pritisak je uvijek tu. Navikli smo na to. Tu su prije svega Pjanić i Bešić. Nadam se da neće biti povrijeđenih igrača i da će vezni red pokazati kvalitet. Ostali smo već bez Memiševića i Prevljaka. Ipak, svi momci moraju odigrati kako treba. Nadam se da ćemo pobijediti ove dvije utakmice i dobiti dodatno samopouzdanje.”

(Reprezentacija.ba)